Броят на най-добре платените служители в европейските банки през 2021 г. се е увеличил с впечатляващите 41,5% спрямо 2020 г., показват данни от доклада на Европейския банков орган (EBA).

Броят на банковите служители с годишна заплата от (поне) един милион евро се е увеличил от 1383 на 1957 души.

Това е исторически рекорд (събирането на данни по този показател е започнало от 2010 г.), пише The Guardian. Изчисленията вече не включват Великобритания. Преди да напусне ЕС, страната беше лидер в "класацията" за най-високоплатени банкови служител - например през 2017 г., броят на банкерите от тази страна с приходи от един милион евро беше 3567 души.

Според официалните данни към края на 2021 г, относително най-голямо увеличение на броя на банкерите милионери (70%) идва от Италия, Франция и Испания.

Повечето богати банкери от ЕС живеят в Германия, Франция и Италия.

Най-високоплатеният банкер работи в Испания, като неговите годишни доходи са около 14 милиона евро - това е 466 пъти повече от средната заплата в страната.

Ще припомним, че средната годишна работна заплата в страните от ЕС като цяло през 2021 г. възлиза на 33,5 хиляди евро годишно (около 2775 евро месечно). Най-високи са заплатите в Люксембург - средно 72,2 хиляди евро годишно (около 6000 евро месечно).

В кои икономически сектори и региони в света работната седмица е най-дълга и най-къса

В кои икономически сектори и региони в света работната седмица е най-дълга и най-къса

Средната продължителност на работното време в световен мащаб за мъжете е по-висока от тази за жените