Годината едва сега започна, но до края на работната седмица днес директорите на най-големите компании във Великобритания вече ще са спечелили толкова пари, колкото средният служител на Острова ще направи за цялата 2019 година.

Ръководителите на компаниите, влизащи в индекса FTSE 100, ще достигнат тази цел в 13 часа на обяд лондонско време или с два часа по-рано в сравнение с предходната година при 11% по-високи възнаграждения, показва доклад на асоциацията CPID и High Pay Centre.

Данните в него показват, че към днешна дата главните изпълнителни директори на тези гиганти печелят 133 пъти повече от служителите си при едва 47 пъти през 1998 година. Изчисленията са направени на база на средния размер на заплатите.

Това е често обсъждана тема във Великобритания, а от 1 януари в сила влязоха нови правила в тази посока. Така от началото на идната година всички публични компании с над 250 служители ще трябва да представят данни за разликата в заплащането на работниците и техните ръководители.

Според изчисленията за 2017 година най-добре платените главни изпълнителни директори във Великобритания са получили над 20 милиона паунда за 12 месеца.

На първо място с общо 47 милиона е Джеф Феърбърн, който ръководи дружеството Persimmon. След него са Саймън Пекмам от Melrose Industries и Роб Перинс от Berkeley Group със съответно 42,7 милиона паунда и 27,9 милиона паунда за същия период.