Заетите в София са толкова удовлетворени от работата си, колкото и тези в някои от икономическите центрове в Европа, като Мюнхен, Лондон, Варшава и Люксембург. Казано по друг начин, 71% от тях твърдят, че се чувстват добре на позицията, която заемат в момента в професионален план.

Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат от проучване, проведено през 2015 година и публикувано днес. Според него точно толкова е делът на удовлетворените служители и в изброените други градове на Стария континент.

Нещо повече, според изчисленията работещите в българската столица, заедно с тези във Варшава, са най-доволните от професионалното си развитие в големите градове в Централна и Източна Европа.

7 български региона са с най-голям потенциал за привличане на инвестиции в Европа

7 български региона са с най-голям потенциал за привличане на инвестиции в Европа

Кои са те?

Любопитното е, че друг български град се представя по-добре и от тях и е първенец в региона. Това е Бургас, където 76 на сто са удовлетворени от работата си. С този резултат населеното място се нарежда на 2% от топ 3 на градовете с най-удовлетворени служители, където на трето място е Копенхаген със 78 на сто.

На първо място в цяла Европа по този показател са хората в Грац, като делът на доволните от тях е 85%. С 6% по-малко са тези от града на второ място - Виена.

Отново по отношение на европейските столици, освен София и Варшава в никоя друга от региона не се надхвърлят 70 на сто. Най-близко до този резултат е Братислава, където удовлетворените служители са 69 на сто. Над 60 на сто са и тези в Прага.

Трите региона, в които средната заплата расте по-бързо, отколкото в София

Трите региона, в които средната заплата расте по-бързо, отколкото в София

Видин е на дъното по отношение на средното трудово възнаграждение

В градове, като Букурещ и Любляна доволните служители са около 50 на сто. Най-недоволни не само в региона, но и в цяла Европа, се оказват тези в Атина и Будапеща, където по-малко от половината работещи се чувстват удовлетворени.

От данните на Евростат става още ясно, че 68% от заетите в София оценяват възможностите за намиране на работа в града като добри. В Бургас тази група са 42%. Сред населените места с най-добри алтернатива за намиране на работа са в Прага, Клуж, Мюнхен и Братислава.

Скъп ли е животът в София?

Скъп ли е животът в София?

Няколко сметки