През второто тримесечие на тази година средната заплата в София е остава с над 36% от тази за страната, но в три региона заплащането са e увеличило по-бързо от това в столицата - с над 10%. Това са Плевен, Бургас и Габрово, показват данните на Националния статистически институт (НСИ), обобщени от министерство на труда и социалната политика.

Ръстовете при тях са съответно 11,6%, 11,3% и 10,9%. В изброените региони въпреки увеличението в сравнение с второто тримесечие на предходната година, сумите не са толкова високи. Така в Бургас средното възнаграждение е 836 лева, а в Габрово е 897 лева.

Въпреки че растежът дава сигнал за положително развитие по отношение на средната заплата у нас, разликата между столицата и останалите региони остава съществена. В същото време 76% от работещите са заети в сектори, в които средната заплата е по-ниска от тази за страната, пише в-к "Сега".

Изчисленията до средата на годината показват, че на две места средното трудово възнаграждение вече е над 1000 лева. Това са столицата и Стара Загора, където то възлиза на 1012 лева. За цялата страна средната заплата е 1040 лева.

На другия полюс очаквано е Видин, заедно с Благоевград, Кюстендил, Силистра, Хасково и Смолян, като там сумата е под 760 лева. Специално за Видин средната заплата е на най-ниско ниво - 669 лева.

Средната заплата продължава да бъде най-висока в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти", като тя възлиза на 2306 лева. След него се нареждат заетите във финансите.