Водещи компании от технологичната индустрия и от производството на хранителни продукти и напитки са най-желаните работодатели в България през 2021 година. Американската VMware и германската SAP са най-предпочитаните от служителите компании за работа през настощата година, а веднага след тях идва веригата за търговия с бързооборотни стоки "Лидл България".

Това са първите три имена сред топ 50 на най-желаните работодатели според служителите през настоящата 2021 година, показва ново проучване Employer of Choice, публикувано от "Инвестор".

Според него от технологичните компании у нас в челната десятка се нареждат още HP Enterprise / HP GDBC и IBM България.

От компаниите с дейност в областта на производството на храни и напитки най-високо се класира Nestle България. Марката прави най-големият скок в класацията, като се изкачва с 16 места нагоре до 4-та позиция сред най-предпочитаните работодатели през 2021 година.

Къде искат да работят студентите у нас: Топ 100 на най-желаните компании за 2020-а

Къде искат да работят студентите у нас: Топ 100 на най-желаните компании за 2020-а

Две ИТ компания и един фармацевтичен лидер са на първите три места през тази година

В топ 10 влизат и три от дружествата, с които Coca-Cola Hellenic оперира у нас. Изключение от двата основни сектора сред лидерите прави Lufthansa Technik Sofia, която е специализирана в поддръжката на самолети. Тя е класирана на 6-то място, като година по-рано е доста по-надолу - на 14-то.

Любопитен акцент в изданието за тази година е фактът, че традиционно желаните работодатели от банковия сектор се класират доста по-надолу в сравнение с предходните години. Най-желана сред тях е "УниКредит Булбанк", която е на 20-то място. 4 места по-надолу е "Банка ДСК".

Вероятно в резултат на пандемията сред топ 50 на предпочитаните от служителите работодатели за първи път се нарежда и фармацевтичната Pfizer. Тя е на 38-мо място. Традиционно в нея присъства и най-големият търговец с лекарства у нас "Софарма", която през 2021 година е на 13-та позиция.

Проучването Employer of Choice отразява мнението на 13 000 души от цяла България, които са се включили в анкета с над 50 въпроса. То е проведено през месеците март и април 2021 година.

Снимка 528661