Илън Мъск е самоизграден милиардер, инженер, научен визионер и инвеститор, който успя да плени въображението на научната, технологичната и финансовата общност. Той е главен изпълнителен директор на две големи компании - Tesla Motors и SpaceX. Голяма част от състоянието му през последните 20 години е изградено благодарение на продажбата или листването на компаниите му на борсата, посочва Investopedia.

Мъск продава първата си компания - Zip2, на Compaq за 307 млн. долара в кеш и 34 млн. долара в опции. С тези средства той основава X.com, която се превръща в PayPal Holdings и в крайна сметка е продадена на eBay през 2002 г. за 1,5 млрд. долара. Паралелно с това Мъск е инвеститор в Everdream Corporation през 1998 г., която ще бъде придобита от Dell през 2007 г. Той също така влага средства в DeepMind Technology, която е закупена от Google през 2014 г.

Илън Мъск за Nеurаlіnk: През 2020 година ще опитаме да свържем човешкия и изкуствения интелект в едно

Илън Mъcĸ: Маймуна може да управлява компютър с мозъка си

Напредва работата по интерфейса за четене на мисли

Tesla

Илън Мъск е най-големият инвеститор, като притежава около 22% от акциите на компанията. Той е също главен изпълнителен директор, главен архитект и основател на компанията.

Освен от акциите си в Tesla, Мъск ще получи и отложена компенсация, която ще му бъде изплатена, ако компанията постигне определени показатели. Размерът на тази сума е 2,6 млрд. долара в акции при тяхната цена от 2018 г., когато сделката беше и финализирана. Очаква се когато плащането се извърши стойността на тези акции да бъде около 56 млрд. долара. Мъск не получава заплата от Tesla.

Илън Мъск е източвал другите си компании, за да спаси Tesla

Илън Мъск е източвал другите си компании, за да спаси Tesla

Предприемачът е използвал служители от SolarCity за лансирането на Model 3

SolarCity

Компанията за производство на слънчеви панели беше основана от братовчедът на Мъск и придобита от Tesla през 2016 г. за 2,6 млрд. долара. След сделката обаче бизнесът на SolarCity започна да замира, тъй като Мъск използва значителен ресурс на компанията, за да разработва Model 3. В последствие стана ясно, че придобиването на SolarCity от Tesla е било нещо като бейлаут, тъй като компанията за панели е изпитвала сериозни ликвидни проблеми. Днес SolarCity оперира под управлението на енергийното подразделение на Tesla, а Мъск е оптимист за развитието му в бъдеще.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите

SpaceX

Мъск е мажоритарен собственик и на SpaceX, от която притежава 54%. Частната компания е оценявана на 33,3 млрд. долара и работи по правителствени договори с NASA и военновъздушните сили на САЩ, за които предоставя различни услуги, включително и изстрелването на сателити. През годините SpaceX успя да намали дела на установените играчи в тази сфера, включително Boeing и Lockheed. Освен правителствените поръчки, SpaceX изстрелва и частни апарати.

Компанията създаде и изстреля космически кораб до Международната космическа станция, а собствените ѝ ракети вече са изпълнявали над 100 мисии. Днес SpaceX разработва амбициозния нов проект Starlink, който трябва да покрие света със сателити, чрез които населението на Земята да има бърз и сигурен достъп до интернет.

Недвижимо имущество

Не е напълно ясно колко имота притежава Мъск. Със сигурност се знае, че разполага с няколко къщи в Лос Анджелис, които са закупени за около 55 млн. долара.