Нови разкрития по делото срещу акционера в SolarCity продължават да хвърлят тревожна информация за практиките на Илън Мъск при управлението на компаниите му SpaceX, SolarCity и Tesla още от 2015 и 2016 г., предаде Zero Hedge. Последната информация показва, че Мъск е прехвърлял ресурси от SolarCity, за да спаси Tesla от фалит докато компанията се е подготвяла за производството на Model 3, предаде Bloomberg.

Още през юни Мъск е признал по време на предсъдебното изслушване за тези практики. "Ако не бях издърпал всеки от слънчевата енергия и не ги бях фокусирал върху програмата за Model 3 - в ущърб на производителя на слънчева енергия, - то Tesla щеше да фалира", казва той. "Затова повиках всички от компанията за соларна енергия и им казах: "Вместо да работите тук, вие трябва да работите върху програмата за Model 3." Естествено, SolarCity пострада от това, както може да се очаква."

Експерт: Tesla може да загуби 80% от стойността си

Експерт: Tesla може да загуби 80% от стойността си

Pinterest, Lime и Uber са надценени, смята професорът Скот Галъуей

По това време той не е разкрил тази си практика пред инвеститорите в двете компании. Пред органите той признава, че днес може би не би подкрепил придобиването на SolarCity отново, предвид стреса, през който е преминала Tesla преди лансирането на Model 3. "По това време мислих, че има стратегически смисъл Tesla и SolarCity да се обединят", каза Мъск. "Целта беше 2020 г. И ако можех да върна времето назад, може би щях да оставя SolarCity да се управлява сама; щях да оставя и Tesla сама. Но просто не осъзнавах колко трудно ще е да лансираме програмата за Model 3."

За да облекчи усилията на Tesla, Мъск е извлякъл служители от инженеринга, управлението, продажбите и услугите на SolarCity и ги е използвал за усилията по Model 3. Други от компанията са били преназначени в търговските обекти на Tesla, а трети са били използвани за доставките на новите автомобили.

Tesla пропусна целта си за 100 000 доставки през третото тримесечие

Tesla пропусна целта си за 100 000 доставки през третото тримесечие

Все пак компанията се справи по-добре от предходните две

На въпрос дали SolarCity е била стабилна компания, Мъск е отговорил с неуважение на адвоката по делото Ренди Берън, като дори е нарекъл поведението му "осъдително". "Изглеждате ми като много, много лош човек", казал е предприемачът. "Просто зло човешко същество. И се надявам да съжалявате за действията си в бъдеще, но може би няма. И това е тъжно."

Запитан дали е направил "бейлаут" на SolarCity, Мъск е отговорил на Берън: "Развитието на слънчевата енергия е абсолютно добро за света. Вие само за пари ли мислите? Това ли е вашата цел в живота?"

Tesla за едва четвърти път в историята си е на печалба. И това изстреля акциите ѝ с 21%

Tesla за едва четвърти път в историята си е на печалба. И това изстреля акциите ѝ с 21%

Анализаторите прогнозираха загуба от $257 милиона, но компанията ги изненада с плюс $342 милиона

Според Мъск SolarCity е щяла да се оправи сама, а същото важи и за Tesla. "Но в дългосрочен план те са по-добре заедно", казал е предприемачът. "Бъдещето ще покаже. Затова смятам, че е най-добре да спрете да си губите времето за момента."

Въпреки че Tesla публикува "отпимистични" резултати за третото тримесечие на тази година, всъщност продажбите на компанията регистрират спад от 39% на годишна основа.