Tesla може да загуби над 80% от стойността си. Това смята професор от Бизнес университета Стерн Скул в Ню Йорк.

Коментарът на Скот Галъуей идва няколко дни след като автомобилният производител представи резултатите си за третото тримесечие. От тях стана ясно, че компанията се е доближила, но все пак не е успяла да достигне целта си от 100 000 доставки за разглеждания период.

За периода между юли и септември производителят е доставил около 97 000 коли, което е по-добър резултат в сравнение с предходните две тримесечия.

Tesla пропусна целта си за 100 000 доставки през третото тримесечие

Tesla пропусна целта си за 100 000 доставки през третото тримесечие

Все пак компанията се справи по-добре от предходните две

Професорът посочва, че Tesla влиза в групата на още няколко компании, които лесно могат да изгубят 80% от стойността си. Сред тях са WeWork, Robinhood, Lyft и OYO.

"Да той (бел.ред Илън Мъск) е гений, а Tesla промени света към по-добро, вярвам. И все пак компанията не разполага с мащаба, за да се конкурира в добре управлявания бизнес с ниски маржове на автоиндустрията", смята Галъуей.

В своята публикация той посочва и няколко технологични "еднорози", които според него са "надценени". Сред тях са Pinterest, Snap, Twitter, Lime и Uber.

През май месец Скот Галъуей прогнозира, че Tesla може да бъде придобита в следващите 12 месеца, след като акциите ѝ паднаха под 100 долара. Наскоро от ръководството на Volkswagen отрекоха слуховете, че имат интерес към закупуване на дял в производителя на електромобили.