Tesla се завърна на пазара с печалба за третото тримесечие след загуби за предходните две тримесечия на 2019 година.

Автомобилният производител изненада "Уолстрийт" с такава от 342 милиона долара при очаквания на анализаторите за загуба от 257 милиона долара, съобщава CNN Business. Добрата новина за компанията изстреля акциите ѝ с 21%.

Това е първата тримесечна печалба на Tesla след като тя отбеляза такава за последно през второто тримесечие на 2018 година. Производителят на електромобили е отчитал печалба само още два пъти в историята си, откакто се търгува на фондовия пазар - веднъж през 2013 и веднъж през 2016 година.

Така както през третото тримесечие на 2018 година анализаторите имаха различни очаквания, така и през това компанията ги изненадва, когато те прогнозираха поредна загуба. Въпреки че Илън Мъск обяви преди време, че Tesla няма да бъде "на червено" за периода между юли и септември месец, експертите останаха скептични.

Tesla получи разрешение за производство на автомобили в Китай

Tesla получи разрешение за производство на автомобили в Китай

По план то трябва да започне още този месец

През миналата година компанията беше изправена пред затруднения, след като не може да достигне очаквания обем производство на седана Model 3, който трябваше да е по-масовия автомобил на марката с цена около 40 000 долара.

От Tesla през 2019 година са насочили вниманието си към разширяване на присъствието си извън американския пазар, както и към изграждането на "гигафабриката" си в Китай. Тя трябва да позволи на производителя да бъде по-конкурентоспособен на най-големия автомобилен пазар.

"Успяхме драстично да подобрим темповете на работа и капиталовата ефективност на новите производствени линии", посочват от дружеството в писмо до акционерите.

"Гигафабриката беше построена за 10 месеца и е готова за производство, като инвестициите в нея са около 65% по-малки от тези, вложени в производството на Model 3 в САЩ", се казва още в него.

От своя страна Илън Мъск посочва, че базата в Шанхай ще бъде "храмът за бъдещ растеж" на компанията. Също така допълва, че там ще започне производството на по-евтиния вариант на Model X SUV - Model Y, който може да бъде представен в средата на следващата година.

Tesla пропусна целта си за 100 000 доставки през третото тримесечие

Tesla пропусна целта си за 100 000 доставки през третото тримесечие

Все пак компанията се справи по-добре от предходните две