Кризисната ситуация с пандемията от Covid 19 преосмисли организацията на нашата трудова дейност и какво да ценим като работници и работодатели.Тя бележи повратна точка за пазара на труда и сега след нейния край мнозина ще продължат да спестяват значително и да планират по различен начин пенсионирането си, както и да търсят работодатели с по-добри здравноосигурителни програми и гъвкаво работно време.

Какви процеси и HR тенденции се очертават на хоризонта в областта на трудовия пазар през следващите 30 години?

Снимка 578850

Източник: iStock Images

Краткосрочни тенденции до 2030 г.

Най-голямата онлайн платформа за търсене на работа Glassdoor публикува тенденциите си за следващите няколко година:

Офисите ще останат празни. Компаниите се възползват значително от по-ниските разходи за недвижими имоти и възможността да наемат служители без препратка към местоположението. Гъвкавото работно време е евтин начин да запазите служителите, на които се налага да се грижат за деца или възрастни родители. След пандемията 70% от сътрудниците на Glassdoor искат хибридна заетост - с посещения на офиса при необходимост.

Расовото многообразие, справедливост и приобщаване са тенденция за набиране на персонал, която еволюира още по-бързо с движението Black Lives Matter и ще се засили през следващите години.

Преразглеждане на заплатата на дистанционните служители. Милиони хора се преместват, защото за да работите от вкъщи, не е нужно да продължите да наемате скъпи жилища в големите мегаполиси. Това променя конкурентната среда и заплатите. Например, ИТ разработчиците, които се изнасят от Сан Франциско и Ню Йорк, ще бъдат изправени пред корекции на заплатите от -5% до -30% в зависимост от това къде се преместват.

Марковият офис вече не е основата на корпоративната култура. Дизайнът, външният вид и усещането за стабилна централа загубиха своята значимост по време на пандемията. Корпоративната култура вече не е свързана с офиса. Онлайн отзивите за работните места на служителите започнаха да изиграят основна роля в HR подхода на работодателя. Компаниите, които използват данните за настроението на служителите като бизнес разузнаване, ще се справят добре през тази и следващите няколко години. Сега три фактора са най-важни за удовлетвореността на служителите и никой от тях не зависи от офиса: - това са убедителната мисия на компанията; "прозрачни" решения на съпричастни лидери, ясен, разбираем кариерен път. И най-важният бонус към заплатата е здравното осигуряване.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

Много професии ще станат непотърсени. Данните от Glassdoor показват, че в САЩ през 2020 г. офертите за работа в сферата на услугите, образованието, административните офиси, ролите в търговията и "отложеното" здравеопазване са намалели възможно най-много. Нямаше търсене на специалности като отоларинголог, офталмолог, мениджър на събития, готвач, стилист и дори университетски професор.

Снимка 562326

Източник: iStock

Средносрочни тенденции: 2030-2050

Специалистът по човешки ресурси и стратег за придобиване на таланти Шанън Гайдос, като част от нейния информационен проект The 2050 Project, посочва четири тенденции, които (в допълнение към развитието на технологиите) ще повлияят за близкото бъдеще на пазара на труда:

Стареене на населението. Експертите прогнозират, че безпрецедентното стареене на хората ще се отрази финансово и структурно на пазара на труда в развитите страни. Според ООН (World Population Prospects) до 2050 г. всеки шести човек в света ще бъде над 65 (16%), от които всеки четвърти е жител на Европа и Северна Америка. Нуждите от грижи за възрастни хора ще се увеличат значително. Броят на "сандвичите" (хора, които се грижат едновременно за деца в колеж и родители) ще се увеличава с увеличаване на продължителността на живота. Всичко това ще повлияе на начина на работа на хората, иновациите и броя на медицинския персонал. Компаниите ще трябва да вземат предвид придобивките и обезщетенията за грижи в своите политики по заетостта.

Училищните програми в световен мащаб изостават от технологиите. 65% от днешните ученици ще бъдат заети на работни места, които все още не съществуват. Тази тенденция ще унищожи напълно традиционния модел на дипломиране и последваща работа в една и съща област в продължение на десетилетие. Бъдещото работещо поколение ще трябва непрекъснато да се учи .

Университетското образование ще загуби своята стойност в близко бъдеще. Очаква се традиционното университетско обучение да намалее след 2025 г. поради по-ниските образователни изисквания в много компании. Всъщност организации като Google и Facebook вече са преразгледали доста длъжностни характеристики, премахвайки изискванията за висше образование.

Трудова пенсия или Worktirement. Остаряването на населението на планетата ще изпревари прехода на водещите държави към икономиката на ИИ (изкуствения интелект AI) и съществува риск пенсионните системи да се "потопят". Кризата с пенсионните натрупвания означава, че "трудовата пенсия" заплашва да замени пенсията за осигурителен стаж, което означава, че по финансови причини никога няма да можете да се пенсионирате и ще живеете от заплата до заплата.

Снимка 607970

Източник: iStock

Дългосрочни тенденции: 2035-2050

В статия за изкуствения интелект в Станфордската енциклопедия на философията авторите прогнозират, че в допълнение към автоматизацията, AI ще успее да създаде и някои модифицирани същества. Роботиката и подобни същества, създадени с оглед на нашите нужди, ще бъдат използвани в голям мащаб за работата, която в момента се извършва от хората. Дългосрочните тенденции също са свързани с прехода на страните към стадия на AI икономика. Учените прогнозират, че технологията за изкуствен интелект може да изостри неравенството сред хората по света.

Например, рисковият инвеститор Александър Перес Касарес смята, че обществото вече е разделено на три категории :

- иноватори;

- потребители;

- "технологично безработен".

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Чрез пазарната система новатори като Илон Мъск, Травис Каланик и други ще могат да получат по-голямата част от богатството, създадено от иновативните технологии, включително изкуствен интелект, което ще им позволи да станат още по-богати. Потребителите, т.е. обществото като цяло, ще се възползват от повишената производителност и по-ниските разходи за стоки.

Но хората, чиято работа ще бъде автоматизирана, ще се сблъскат с безработица. "Технологично безработните" ще загубят способността да печелят доходи, което ще създаде още по-голямо неравенство в общество, в което общите доходи се увеличават.

Дългосрочно решение на неравенството ще се крие не само в данъчното облагане, например, но и в създаването на подходяща образователна система и моралната готовност на хората за учене през целия живот през целия им живот.