Забавянето на технологичния сектор в Китай след години на усилен растеж, доведе до някои промени. Много компании започнаха да изискват от служителите си да работят извънредно.

Тази политика започна да се използва все по-често, описвана като режим "996". Този график представлява 12-часови смени от 9 сутринта до 9 вечерта 6 дни в седмицата, пише CNBC.

Според закона в Китай работното време на заетите в бизнеса не трябва да надвишава 8 работни часа на ден или 40 часа в седмицата. А извънредният труд е ограничен до 36 часа месечно.

Въпреки това обаче основателят на Alibaba Джак Ма заяви, че извънредната заетост е благословия. Според него работниците трябва да приемат такъв график, като чест.

"Ако дойдете да работите в Alibaba, трябва да сте готови да работите по 12 часа на ден. Иначе защо дойдохте?", са част от думите на ръководителя на търговския гигант.

Политиката на компаниите, изискваща толкова часове извънреден труд и думите на Джак Ма бяха посрещнати с възражения от заетите в сектора в други страни.

Някои от служителите на Microsoft използваха платформата на компанията GitHub, за да изразят подкрепата си за технологичните работници в Китай, за които стана ясно, че работят при доста строг режим от по 12 часа само с един почивен ден през седмицата.

През март заетите в технологичната индустрия в азиатската държава направиха публично достояние така наречения режим "996". Целта беше да дадат гласност на суровия трудов график, който се използва от фирмите в страната.

Служители от Microsoft, Google, Facebook и редица още технологични компании подписаха писмо в понеделник, с което застават зад своите колеги в Китай. То бе публикувано на уебсайта на Microsoft - GitHub.

В него те казват, че са солидарни със заетите в технологичната индустрия в Китай и предупреждават, че китайските фирми искат да наложат цензура на протеста. Компаниите Tencent и Alibaba са блокирали достъпа до информацията с работния график на своите сайтове, с обяснение за потребителите, че адресът съдържа вреден софтуер. И двете компании са отказали коментар след случилото се.

"Очакваме, че Microsoft и GitHub също ще са под натиск да свалят писмото", се казва в него. Затова подписалите го призовават двете компании да не го премахват.

Знак за широката подкрепа е прочитането на материала над 230 000 пъти, което го направи едно от най-популярните съдържания в сайта.