Говоренето на висок тон обикновено се възприема като враждебно и отблъсква събеседниците. Дори човек просто да си говори така, без да влага нищо във високите децибели, това може да отблъсне хората отсреща.

Ако ви се струва, че колегите ви избягват и гледат да не говорят с вас, а вие не намирате причина за това, замислете се дали причината не е именно в тона ви.

Наистина, всички хора биха искали тяхното мнение да бъде чуто, когато участват в дискусия. Но високото говорене или дори викането далеч не е гаранция за успех и по-скоро за игнориране от страна на събеседниците.

За това говори и изследването на Harris Interactive and Randstad, в което участие са взели над 2318 души. Според една трета от тях намират прекалено шумните си колеги за досадни и се опитват да ги избягват.

Респондентите посочват, че не по-малко отблъскващи са прекалено натрапчивите и силни мелодии на мобилните телефони на колегите им и ползването на високоговорители по време на работа.

За да избегнете подобни проблеми, можете да опитате няколко трика, които ще ви научат да боравите по-умело с децибелите. На първо място трябва да опитате повече да слушате, отколкото да говорите.

Силата на говора може да се контролира, като човек диша с диафрагмата, така че тренирайте това.

Не на последно място силното говорене може да бъде свързано с нарушения в слуха, така че е добре да отидете на преглед при специалист, ако забележите подобни проблеми.