Пред току-що завършилите университета винаги се отварят широко вратите за възможности, но с навлизането в света на работещия човек, висшистите се изправят и пред куп трудности и предизвикателства.

Ентусиазмът и желанието на младите да успеят винаги впечатляват работодателите, но има няколко грешки, които трябва да избягват, когато са още нови в занаята.

Тях подбра Business Insider и ето кои са:

  1. Не задават достатъчно въпроси

Най-добрият начин да усвоиш нещо, което не знаеш или не разбираш, е да питаш. Нормално е в първите няколко седмици на работното място да се ориентираме в обстановката и да изпитваме затруднения в изпълнението на служебните си задължения.

Всъщност новопостъпилите на работа висшисти се страхуват да задават въпроси, за да не изглеждат глупаво в очите на шефовете и колегите си. Но все пак по-добрият вариант е да попиташ, когато не разбираш нещо.

  1. Не се интересуват от това как се оценява работата им

Още един начин новопостъпилите да се внедрят по-бързо в работния ритъм, е да се интересуват от мнението на шефовете си за това как се справят. Така току-що завършилите университета служители ще знаят в каква посока да работят, за да се усъвършенстват в професията си и да открият кои са слабите и силните им страни.

Обратната връзка с работодателя винаги е шанс за по-голяма увереност по време на изпълнението на служебните задължения.

  1. Работят до късно

Известно е, че по-младите служители са пълни с енергия и често се връщат у дома със задължения от работа. Това означава, че те стоят будни до по-късно и работят през тъмната част на денонощието, смятайки, че това е добре. Будуването до късно обаче прави служителя по-малко продуктивен по време на работа.

  1. Правят нещата прекалено сложни

Младите служители пресилват ситуациите и така ги усложняват. Казват, че най-простите решения често са най-добрите, но новонаетите често са склонни да се загубят в детайлите.

Те се опитват да включат всеки възможен факт и обхванат възможно най-много детайли, без да ги отсяват, а това често става досадно за околните.

  1. Не виждат контекста на нещата

Новозавършилите вземат толкова навътре работата си, че често се захващат с един проект, мислейки, че изпълнението му е всичко, което има значение. Всъщност така забравят, че имат и други задачи за изпълнение и работят в екип с други свои колеги.

Да вникнат в контекста на работата често значи и да се усъвършенстват, както и да се сработят по-бързо с колегите си.