Поведението по време на интервю за работа определено може да се сравни с изкуство. Бъдещият служител влиза в ролята на виртуоз на думите, за да се добере до мечтаното работно място.

Езикът на тялото и речта, която употребява интервюираният, създават и едно от основополагащите в решението на мениджъра впечатления.

Ето защо има няколко въпроса, подбрани от Business Insider, които в никакъв случай не бива да се задават по време на интервю за работа.

  1. Какви заплати предлагате?

Преди да стъпи на интервю за работа кандидатът трябва да си направи труда да разучи какви са средните месечни възнаграждения за позицията.

Причината да се провеждат интервютата не е само и единствено за парите, които ще се взимат. Това е и начин мениджърът да си създаде впечатление що за човек ще е бъдещият му служител.

  1. Разкажете ми за вашата компания?

Този въпрос би могъл да затвори всички врати към работното бюро. Обикновено знак за професионализъм е кандидатът да проучи компанията, в която иска да работи. Така придобива впечатление за мястото, на което ще се труди.

  1. Колко време отнема, за да се стигне до повишение?

На никой мениджър не би му хрумнало да отговаря на подобни въпроси и то по време на първо интервю. Има и по-деликатен начин да се получи отговор на този въпрос.

Например кандидатът може да попита какво е развитието на служителя, заел подобна позиция.

  1. Какви са облагите, които предлагате?

Първата среща между кандидата за работното място и бъдещия работодател не е най-подходящото време за подобни въпроси. За всякакви облаги, почивки, медицинска грижа и т.н. мениджърът ще уведоми на по-късен етап.

  1. Гъвкав ли е работният график?

Това е запитване, което бъдещият работодател би поставил в графата с черните точки. Въпросът би поставил под съмнение и етиката на кандидата, както и да подбуди съмнения в изпълнението на задачите.