Доверието на американците в перспективите за заетост се увеличава с разрастването на пазара на труда. Поредното доказателство за това е фактът, че рекорден брой хора в САЩ доброволно напускат работа, за да търсят по-добри работни места.

Около 3.56 млн. работници са напуснали позициите си през май, което е най-голямата цифра от 2000 г. насам. Те са с над 200 000 повече от предходния месец, показват данните на Министерството на труда на САЩ, цитирани от Bloomberg.

Силното търсене на кадри кара все повече американци да напускат работата си

Силното търсене на кадри кара все повече американци да напускат работата си

Това повиши процента на напускане, който измерва напусналите като дял от заетите лица, до 2.4% и той достигна 17-годишен връх. С повече работници, които са сигурни, че ще намерят по-добра работа, скоро се очаква устойчив ръст на заплатите.

Настоящият скок със сигурност ще бъде внимателно наблюдаван от банкерите от Федералния резерв, тъй като те следят за признаци на натиск за повишаване на заплатите на работниците, които могат да подхранят обща инфлация.

Разликата между свободните работни места и броя на безработните се е увеличила до 573 000 през май, което е знак, че има потенциална работа за всеки безработен в Америка.