Хелена Мориси е сред най-могъщите ръководители във финансовата индустрия в Щатите. 52-годишната дама управлява активи за близо 1 трилион долара чрез поверената й Legal and General Investment Management.

Заедно с това тя е защитник на равните права на жените на пазара на труда и дори има издадена книга на тази тема. И още нещо - тя има 9 деца на възраст между 9 и 26 години.

След всичко това може да се каже, че тя е сред най-подходящите хора за кариерни съвети. Именно заради това от CNBC разказват за три нейни мисли, свързани с професионалния живот:

Съветите на едни от най-успешните жени в света на бизнеса

Съветите на едни от най-успешните жени в света на бизнеса

Те могат да ви бъдат полезни

1. Възползвай се от силните си страни

"Ако искате да бъдете лидер, но не използвате за това всички свои силни страни, успехът ви ще бъде ограничен", казва Мориси.

"В случай, че работодателят не ви позволява да покажете най-добрата ни страна, може би е време да напуснете работа и да потърсите компания, която ще цени качествата ви", казва още дамата, която е сред топ финансистите в Щатите.

Съветът на милиардера Ричард Брансън към родителите, които гонят успешна кариера

Съветът на милиардера Ричард Брансън към родителите, които гонят успешна кариера

Британският предприемач смята, че те трябва да прекарват повече време с децата си

2. Бъдете кретивни в работата си

Мориси казва, че шефовете обичат да намират решения на работните задачи. Ако сте намерили начин как да вършите служебните си задължения по-ефективно, не се страхувайте да предложите някакви промени.

Кой е един от най-важните съвети на Стив Джобс?

Кой е един от най-важните съвети на Стив Джобс?

Легендарният предприемач очерта ролята на мениджъра

3. Имайте съюзници на работното място

Когато сте решили да настоявате за някаква промяна на работното си място, е добре да имате съюзници, готови да ви подкрепят. Още повече в случай, че те са на по-висока позиция от вас.

Мориси посочва, че човек трябва да има добри отношения с хората, които са готови да използват собствената си позиция, за да спомогнат за положителните промени и за подобряване на резултатите в работния процес.