Най-престижната магистърска програма на един от най-елитните университети в света "Бокони" Италия стартира в България, предаде агенция БГНЕС.

SDA Bocconi Scool of Management официално класиран от Файненшъл Таймс като "шестото най-добро място в света за бизнес образование" съвместно с Американския университет в България откриват джойнт венчър проект- магистърска програма за ръководни кадри "Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти", като обучението ще се провежда изцяло в София.

Избрахме България, защото намерихме подходящ партньор - Американския университет в Благоевград, който има високи стандарти в образованието, както и срещнахме разбиране в нашите дипломатически среди у вас, заяви днес на брифинг Маурицио Далокио, бивш декан, преподавател по корпоративни финанси и директор на програмата от страна на SDA Bocconi.

За нас е удоволствие да бъдем партньори с SDA Bocconi , допълни информацията Стивън Съливан, временно изпълняващ длъжността президент на Американския университет в България. Ние имаме вече 25 годишна история в страната ви, както и опит, вдигнахме нивото и до магистърска степен. Сега имаме възможност да разширим нашата програма, каза той.

Престижен италиански университет идва в България с нов статут в общ проект с престижен партньор, изпитвам чувство на гордост, подчерта и посланикът на Италия у нас Стефано Балди.

Решихме да разширим своята дейност- разкрихме бизнес училище в Мумбай, а в Източна Европа решихме да използваме България като бизнес хъб за региона и като първа стъпка започнахме с тази магистърска степен по финанси, банково дело и недвижими имоти. А третата дестинация за нас е Близкия Изток- Ливан, уточни той.

Програмата ще започне в средата на октомври т. г. , ще продължи между 14-16 месеца и ще се състои от 16 модула, отбеляза Емилия Занкина, първи зам.-ректор по академичните въпроси на Американския университет в България. Цената за един студент , която предвиждаме за програмата, е 22 500 евро, като тя е доста по-ниска от тази, която плащат студентите в Италия, допълни тя. Университетът работи с банки, които ще предоставят преференциално финансиране, информира Занкина.

Завършилите програмата ще получават паралелно две дипломи- от SDA Bocconi и от АУБГ, които ще бъдат признати и в Европа, и в САЩ.

Програмата ще се провежда в Центъра за образование и култура "Илиев" на АУБГ в Студентски град. Инициаторите се надяват да привличат студенти от цяла Източна Европа, а преподавателите ще са от SDA Bocconi и от АУБГ.

Обучението ще бъде на английски език, при което теорията ще бъде свързана с практиката, обеща Леонардо Етро.

Известни интелектуалци и бизнесмени , завършили университета "Бокони" са бившият италиански премиер Марио Монти, председателят на Европейската банкова федерация Алесандро Профумо и др.