Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Inc. Джеф Безос обвини амерканското таблоидно списание National Enquirer и неговият издател Дейвид Пекър в изнудване. Изданието, притежавано от American Media Inc., публикува по-рано материал за връзката на най-богатия човек в света с бившата телевизионна водеща Лорън Санчез. В отговор, Безос нае детективи, които да проучат дали статията е политически мотивирана, припомня Bloomberg.

Безос притежава The Washington Post, който отразява критично работата на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп. Издателят на списанието Пекър е близък на държавния глава.

В изненадващ ход в четвъртък Безос заяви, че National Enquirer е заплашил да публикува още детайли и лични снимки, ако разследването не бъде прекратено. Той публикува и всички електронни съобщения, получени от списанието, които включват описания на снимките.

"Вместо да се предам на изнудване, реших да публикувам какво точно са ми изпратили, въпреки личната цена и смущението", написа той. "Всяко лично неудобство, което AMI може да ми причини, остава на заден план, защото има много по-важно нещо. Ако в моята позиция не мога да се противопоставя на подобен тип изнудване, колко хора биха могли?

Безос посочва, че отразяването на убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в Washington Post може да е мотивирало действията на National Enquirer. "По причини, които все още не са добре разбрани, саудитският въпрос изглежда удря в особено чувствителни места", смята той.

Говорител на AMI не коментира. Според съдържанието на част от имейлите, пратени от адвоката Джон Файн, материлите не са политически мотивирани.

В един от тях Файн предлага на Безос взаимно споразумение, в което основателят на Amazon да заяви публично, че няма база да смята, че материлите на National Enquirer са политически мотивирани. В замяна, медията няма да публикува снимките и други детайли.

Войната между Безос и президента и неговото обкръжение не е от вчера. Тръмп многократно е нападала милиардера, заплашвайки компанията му с увеличение на данъците, антитръстово разследване и по-високи разходи за доставка, като в същото време нарича Washington Post "измама".