Стенограма от разговор на легендарния инвеститор през 1991 бе припомнена тази седмица

Преди десетилетия легендарният инвеститор Уорън Бъфет предупреди студентите относно опасностите при използването на заеми - и използва Доналд Тръмп като лошия пример.

Запитан от студент в Нотр Дам относно бизнес проблемите на Тръмп по време на сесия през 1991, той разясни къде греши бъдещия президент. Любопитното е, че по-късно през годината казиното Тадж Махал на Тръмп в Атлантик сити обяви фалит.

Съветът на Уорън Бъфет за щастлив живот дори с малко пари

Съветът на Уорън Бъфет за щастлив живот дори с малко пари

Съветите на американският инвеститор за постигането на удовлетвореност от живота

"Къде бърка Доналд Тръмп? Големият проблем на Доналд Тръмп е, че той никога не е вървял в праилната посока. Той плаща твърде висока цена за имотите, които закупува, но успява да накара хората да му заемат пари. Той е страхотен в тегленето на кредити. Ако погледнете активите му и колко е платил той за тях, както и колко е заел, за да ги плати - там няма никаква реална стойност", казва Бъфет.

И посочва, че към онзи момент Тръмп притежава активи за около 2,5 милиарда долара, а трябва да върне над 3,5 милиарда долара.

12 правила на Уорън Бъфет за успешно управление на личните финанси

12 правила на Уорън Бъфет за успешно управление на личните финанси

За да станете по-богати

"Хората се провалят заради алкохол или левърдидж - заетите пари. Доналд Тръмп се провали заради заетите пари. Той бе заслепен от това колко много пари може да заеме и не мисли колко може да върне", казва Бъфет.

Стенограмата от срещата на легендарния инвеститор и студентите се завъртя в социалните мрежи, след като почитателите на Бъфет сред инвеститорите обсъждат неговите съвет и стратегии преди годишната среща на Berkshire Hathaway в началото на май.

Бъфет посъветвал студентите да вземат неговия пример. "Не ви трябва много левъридж в този живот. Ако сте умни, ще успеете да направите много пари и без да заеми. Никога не съм заемал голяма сума пари в живота си. Никога. И никога няма да го направя".

И до момента легендарният инвеститор не е променил философията си и я следва. По думите му, това е един от най-важните му съвети.

Скромната къща на Уорън Бъфет, която струва 0,000078% от богатството му (ВИДЕО)

Скромната къща на Уорън Бъфет, която струва 0,000078% от богатството му (ВИДЕО)

Инвеститорът споделя, че се чувства щастлив там и не би се преместил