Йелена МакУилямс е американска гражданка от сръбски произход преместила се в Щатите в началото на 90-те години с едва 500 долара, която днес управлява един от важните финансови регулатори в страната.

С началото на Югославската война и колапса на банките в родината ѝ нейното семейство губи всичките си спестявания. Днес именно Йелена отговаря за Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), разказва CNN Business.

Пред медията тя се връща назад в спомените си и казва как баща ѝ чакал в продължение на 11 часа пред банков клон, за да изтегли парите в депозит, които трупал там цял живот. Но останал без тях и бил принуден да се труди за едва 5 долара дневно.

Неговата дъщеря в момента ръководи именно този регулатор в САЩ, който гарантира, че вложителите в търговските банки ще получат обратно гарантираните си депозити при колапс на финансовите институции.

Йелена МакУилямс, която от 2018 година е председател на FDIC, си спомня как е пристигнала от родния Белград в Щатите през 1991 година на 18-годишна възраст и с едва 500 долара в джоба си - пари, които родителите ѝ са били принудени да заемат от близки.

"Нямах доходи, нямах работа и никакви активи", споделя тя.

Тя идва в страната на неограничените възможности тя пристига като част от образователна програма, а по-късно започва да учи в Калифорнийския университет Бъркли.

Докато учи тя работи на различни места и получава минимален доход. Тя завършва бакалавърска степен по политически науки и получава юридическо образование в Юридическото училище към същия университет.

Между 2007 и 2010 година е юрист във Федералния резерв, а през 2017 година е номинирана за председател на FDIC, където започва 6-годишния си мандат на 15 юли тази година.