Марио Драги може да е пръв между равни в управата на Европейската централна банка (ЕЦБ), но определено не е най-добре платеният. Гуверньорите на централните трезори на Белгия, Италия и Германия имат по-големи трудови възнаграждения от шефа на ЕЦБ.

Анализ на Bloomberg показва, че Драги на година получава по 386 000 евро или 409 400 долара. Белгийският му колега Ян Сметс обаче е първенец в това отношение с годишна заплата от 480 000 евро или с шест пъти повече от управителя на централната банка в Литва Витас Василиаскас.

Това може би изглежда изненадващо, като се има предвид, че белгийската икономика е едва една осма от тази на Германия и въпреки това Сметс взема с 10% повече пари от президента на "Бундесбанк" Янс Вайдман.

В случая обаче този пример не е единствената изненада. Кипър, която е една от най-малките икономики в Еврозоната, плаща на своя гуверньор повече, отколкото Испания.

От друга страна една от най-богатите нации в блока - Люксембург, е значително по-надолу в класацията. Шефът на нейната финансова институция Гастон Рейних е получил общо 181 000 евро за миналата година.

Извън Еврозоната обаче никой не може да се мери с управителя на Централната банка на Швейцария Томас Джордан, който на година получава по 876 500 франка или 867 000 долара.

Дори колегите му от Великобритания и САЩ вземат по-малко. Годишното възнаграждение на Марк Карни е 599 000 долара, а на Джанет Йелън - 199 700 долара.

Ето какви са заплатите в БНБ - от ръководството до поддържащия персонал

Ето какви са заплатите в БНБ - от ръководството до поддържащия персонал

Съдът повдигна завесата

В сравнение с гуверньорите на държавите от Еврозоната по отношението на своята годишна заплата шефът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев се нарежда редом до колегите си от Литва и Малта. През миналата година УС на финансовата институция гласува месечна заплата от 15 368 лева за Радев. Това прави по 184 416 лева или около 94 290 евро на година.

Снимка 263785

Източник: Bloomberg.com