Размерът на компенсационния пакет на Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon.com Inc., според The ​​Wall Street Journal, e 212,7 милиона долара през първата негова година на управление.

Джеси е получил по-голямата част от възнаграждението си под формата на 61 000 акции на Amazon на обща стойност 211,9 милиона долара, според регулаторните документи, достъпни на деловото издание.

От компанията, най-голям онлайн търговец в света, отбелязват, че по-голямата част от възнагражденията на главния изпълнителен директор на Джаси ще бъдат отсрочени акции. Той ще може да получи пълни права върху 80% от тези ценни книжа след 5-10 години.

Краят на една ера за Amazon: Четвъртата най-скъпа компания в света вече има нов шеф

Краят на една ера за Amazon: Четвъртата най-скъпа компания в света вече има нов шеф

Джеф Безос слезе от поста на изпълнителен директор 27 години след основаването ѝ

Джаси беше назначен за главен изпълнителен директор на Amazon през февруари 2021 г. и пое поста през юли, като наследи основателя на компанията Джеф Безос, който сега председателства надзорния съвет на Amazon.

Заплатата на Джаси през 2021 г. беше 175 000 долара, колкото и през предходната година, когато ръководеше отдела за облачни изчисления на Amazon Web Services (AWS). Общият размер на възнаграждението му през 2020 г. е 35,8 милиона долара.

Компенсацията на Безос като главен изпълнителен директор не се променя от година на година и се оценява на $1,7 милиона. Тази сума е използвана главно за осигуряване на безопасността на основателя и основен акционер в компанията, отбелязва WSJ.