Гигантът в онлайн търговията Amazon навлиза в нова ера от развитието си. Тази, в която начело вече няма да бъде нейният основател, превърнал се в най-богатият човек в света. От днес Джеф Безос вече официално не е главен изпълнителен директор на компанията. Той слиза от поста точно 27 години след основаването ѝ.

"Избрахме датата 5 юли, защото за мен тя е сантиментална. Това е денят, в който Amazon беше създадена през 1994 година", посочи самият Безос по време на заседание на акционерите преди месец

Преди 27 години Безос поставя началото на Amazon като интернет магазин за книги, който управлява от гаража си в Сиатъл. Днес капитализацията на лидера възлиза на 1,77 трилиона долара, което го прави четвъртата най-скъпа борсова компания в света. Самият Джеф Безос пък разполага с богатство от над 200 милиарда долара.

През годините начело на Amazon предприемачът е познат и с това, че получава една от най-високите заплати сред ръководителите на интернет гигантите. През миналата година той е получил възнаграждение от 81 840 долара и допълнително 1,6 милиона долара под формата на други бонуси и компенсации.

27 години след началото: Джеф Безос напуска директорския пост в Amazon

27 години след началото: Джеф Безос напуска директорския пост в Amazon

Това пътешествие започна преди 27 години. Amazon беше само идея, която нямаше име, пише той в писмо до служителите си

Освен огромно богатство обаче Amazon донесе и сериозни критики на Безос. В управлението на компанията често той се оказваше в центъра на скандали и обвинения от служители на компанията за лошите условия на работа и ниското заплащане.

След слизането си от поста Джеф Безос ще се фокусира върху управлението и развитието на друга своя компания - космическата Blue Origin. Тя е напът да изпрати първите "туристи" в Космоса на 20 юли и това ще бъдат не кои да са, а Безос, неговият брат и още един спътник.

Кой замества Джеф Безос начело на Amazon?

Още през февруари месец, когато стана ясно, че основателят на гиганта ще се оттегли от поста на главен изпълнителен директор, беше посочено, че на негово място ще застане ръководителят на подразделението за облачни услуги Amazon Web Services (AWS) Анди Джаси.

Със заставането си на ръководната позиция на гиганта той получава допълнително 61 000 акции на Amazon, чиято стойност възлиза на около 214 милиона долара, пише CNBC. Общо Джаси притежава 0,02% от книжата на онлайн лидера, които са изчислявани на над 300 милиона долара.

Анди Джаси - какво трябва да знаете за наследника на Джеф Безос в Amazon?

Анди Джаси - какво трябва да знаете за наследника на Джеф Безос в Amazon?

Той е един от най-приближените съветници на милиардера

Анди Джаси е част от екипа на Amazon почти толкова дълго, колкото и самият Безос. Джаси започва да работи за компанията 2 години след основаването ѝ. Първоначално е технически асистент на Безос, а по-късно му помага да основе AWS.

За милиардера той се превръща в един от най-приближените съветници и участва във вземането на важни решения. Като такава важна фигура за компанията, Анди Джаси е един от най-високо платените мениджъри там. През последните три години той е получил над 20 милиона долара.

Само през 2016 година възнаграждението му с всички бонуси и други активи надхвърля 36 милиона долара. През същата година самият Джеф Безос получава заплата от около 1,7 милиона долара.