Може би най-голямата новина в корпоративния свят през тази седмица е предстоящото слизане на Джеф Безос от поста на главен изпълнителен директор на световния лидер в онлайн търговията Amazon. Редица медии побързаха да заявят, че с това идва нова ера в развитието на компанията, а този път тя ще бъде ръководена от Анди Джаси - лицето зад най-доходоносната дивизия на гиганта.

Въпреки че в технологичния свят Джаси е емблематично име, извън него и още повече извън Щатите за него не се знае много. От Forbes и Business Insider разказват за най-важните неща, свързани с кариерата и живота на наследника на Безос.

Към днешна дата Анди Джаси е човекът, който оглавява подразделението за облачни услуги Amazon Web Services (AWS). То е генерирало около 67% от оперативната печалба на компанията през последното тримесечие в резултат на бум в търсенето на такива услуги по време на пандемията.

Под неговото ръководство AWS се превърна в истински лидер в облачната индустрия, изчислявана на 100 милиарда долара, като тя успя да изпревари конкурентите си Google Microsoft и да привлече големи клиенти, като Zoom.

27 години след началото: Джеф Безос напуска директорския пост в Amazon

27 години след началото: Джеф Безос напуска директорския пост в Amazon

Това пътешествие започна преди 27 години. Amazon беше само идея, която нямаше име, пише той в писмо до служителите си

Анди Джаси е част от екипа на Amazon почти толкова дълго, колкото и самия Безос. Компанията е основана през 1995 година, а той започва да работи за нея 2 години по-късно. Джаси първоначално е технически асистент на Безос, а по-късно му помага да основе AWS.

За милиардера той се превръща в един от най-приближените съветници и участва във вземането на важни решения, като спирането на достъпа на социалната мрежа Parler до сървърите си наскоро. Действие, което беше посрещнато с много критики в САЩ и зад Океана.

Като такава важна фигура за компанията, Анди Джаси е един от най-високо платените мениджъри там. През последните три години той е получил над 20 милиона долара. Само през 2016 година възнаграждението му с всички бонуси и други активи надхвърля 36 милиона долара. През същата година самият Джеф Безос получава заплата от около 1,7 милиона долара.

Анди Джаси е имал предложения да оглави други големи технологични компании през годините. Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft му е предлагал да го замести след оттеглянето му, твърдят източници на Business Insider. Също така има твърдения, че Джаси е бил обмислян за наследник на Травис Каланик в Uber през 2017 година.