След 23 годишен стаж в Amazon изпълнителният директор в подразделението на потребителски бизнес Дейв Кларк реши да напусне компанията. Последният му ден в офиса ще бъде 1 юли. Това съобщиха от Amazon.

Кларк се присъедини към компанията през май 1999 г. и помага за изграждането и мащабираме потребителските операции. "Дейв оказва все по-голямо влияние в цялата компания, започвайки като оперативен мениджър в Кентъки, израства до главен мениджър и в крайна сметка ръководи целия потребителски бизнес. Той ръководи екипи, които са изградили транспортната мрежа на Amazon от нулата и са развили значителни таланти в цялата организация", заявява изпълнителнителния директор на компанията Анди Джаси.

Изпълнителният директор, който взима годишна заплата над 6 000 пъти по-голяма от тази на служителите

Изпълнителният директор, който взима годишна заплата над 6 000 пъти по-голяма от тази на служителите

Той е взел почти 213 милиона долара през 2021 г.

Напускането му идва, когато Amazon е изправена пред няколко нови предизвикателства, включително забавяне на растежа, засилващ се регулаторен контрол и други. Освен това потребителският сегмент е под напрежение, докато бизнеса с облачни услуги AWS продължава да генерира огромни печалби.

През април Amazon отчете забавяне на растежа на приходите и по-високи разходи през първото тримесечие на годината, което рязко понижи цената на акциите на компанията.