Fortune 500 е класацията, която събира не само най-големите компании в Щатите, но и едни от най-мащабните корпорации в световен мащаб. Голяма част от тях са популярни не само с бизнеса, но и със своите ръководители.

Под 5% обаче от шефовете на тези корпоративни гиганти са жени, като в списъка за 2018 година дамите главни изпълнителни директори са само 24. И все пак, ето кои са сред най-големите нежни имена в бизнеса:

Мери Бара

General Motors: приходи от $157 милиарда 

Снимка 321752

Източник: GettyImages

През 2014 година Бара "застана" зад волана на американският лидер GM и се превърна в първата жена главен изпълнителен директор на такъв глобален играч на автомобилния пазар. Освен това тя е член на борда на директорите в General Dynamics и Disney.

Гейл Бордо

Anthem: приходи от $90 милиарда

Снимка 359462

Източник: www.antheminc.com

От края на миналата година Бордо е ръководител на американският гигант в застраховането Anthem. Преди това тя заема високи постове в други компании, свързани със здравния сектор. Любопитно е, че освен успешна бизнес дама тя е и запален спортист, като няколко години е била баскетболистка в отбора на колежа си.

Джани Ромети

IBM: приходи от $79 милиарда

Снимка 277374

Източник: GettyImages

Нейното истинско име е Вирджиния Мари, но всички я наричат Джани. През последните шест години тя е начело на една от най-големите технологични компании в света - IBM. Преди това Ромети е старши вицепрезидент и ръководител на отдел "Продажби" в корпорацията.

Индра Нуйи

Pepsi Co: приходи от 63 милиарда долара

Снимка 359465

Източник: GettyImages

Американката от индийски произход Нуйи вече повече от 12 години ръководи вторият най-голям производител на храни и напитки в света Pepsi Co. В допълнение през февруари 2018 година Нуйи беше избрана да стане първата жена директор на Международния съвет по крикет.

Мерилин Хюсън

Lockheed Martin: приходи 51 милиарда долара

Снимка 359467

Източник: GettyImages

Надали много хора знаят, че начело на американският лидер в самолетостроенето, корабостроенето и отбраната Lockheed Martin стои дама. Това е Мерилин Хюсън е избрана за главен изпълнителен директор през 2013 година, а от тогава до сега пазарната капитализация на управляваната от нея компания се е удвоила.

Ето и кои други влизат в списъка на Fortune:

Infographic: Only 24 Female CEOs At Fortune 500 Companies | Statista You will find more infographics at Statista