Българка е включена в най-новото издание на класацията за млади лидери до 40-годишна възраст на списание Fortune. Това е Аделина Грозданова, съосновател и ръководител на инвестиционния отдел в Upgrade - стартъп, за електронни банкови услуги за частни клиенти.

Компанията е основана през 2017 г. и е базирана в Сан Франциско. Upgrade предоставя достъп до потребителски заеми, собствена банкова карта, възможност за наблюдение на кредитите и за повишаване на финансовата грамотност, като работи с банки-партньори. Клиентите на компанията в САЩ са над 10 милиона души.

Аделина Грозданова започва кариерата си в Morgan Stanley, през 2007 г. завършва висше образование по финанси в Принстън.

Българинът, който според Fortune е сред най-успешните млади предприемачи в света

Българинът, който според Fortune е сред най-успешните млади предприемачи в света

Той е редом до Марк Зукърбърг и Евън Шпийгел, като ръководи компания за над $5 милиарда

В Upgrade тя отговаря за отношенията с инвеститорите и капиталовите пазари в Upgrade. Преди работата и в Upgrade, тя е била част от мениджмънта във финансовата компания Lending Club, като екипът й се е занимавал с връзките с институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователни компании, инвестиционни фондове и др.

"Стартъпът бързо изграджда репутация във финтех-пространството, а Грозданова се доказа като интегрален елемент за неговия успех", се казват от Fortune. Младата българка е част от списъка с 40-те най- влиятелни предприемачи в сферата на финансите и технологиите на Fortune.

В класацията са още вицепрезидентът на японския гигант SoftBank Ашкай Нахета, съоснователят на Revolut Ник Сторонски, мениджъри от Citi, JP Morgan, Goldman Sachs и основатели на мобилни приложения за онлайн-банкиране.

През 2018 г. в класацията на Fortune "40 до 40" и влиза и българският предприемач Владимир Тенев, който е съосновател на приложението за свободна търговия с акции Robinhood, която работи с над 3 млн. потребители. Тенев е възпитаник на Станфордския университет.