Българинът Владимир Тенев е сред избора на уважаваното издание Fortune за най-успешните 40 предприемачи под 40 години за 2018 година. Той присъства в него заедно с бизнес партньора си Байджу Бат, с който преди няколко години създават платформата за търговия с ценни книжа без комисионна Robinhood.

В класацията "40 under 40" двамата са редом до едни от най-големите имена в технологичния свят, като шефа на Facebook Марк Зукърбърг, създателят на приложението Snapchat Евън Шпийгел и този на руската алтернатива на Facebook - VKontakte и приложениетоTelegram Павел Дуров.

Тенев и Бат се срещат в Станфордския университет и основават своята комания през 2013 година, като целта им е да дадат възможност на младите хора да търгуват с ценни книжа, без да е необходимо да плащат комисионни на брокери за това.

Историята на младия българин, създал компания за 1,3 милиарда долара в САЩ

Историята на младия българин, създал компания за 1,3 милиарда долара в САЩ

Владимир Тенев разказва за това откъде е тръгнал и как е стигнал до големия успех с компанията Robinhood

Преди това те имат друга фирма - Chronos Research, която се предлага различни инструменти на хедж фондове и банки за изграждането на автоматизирани стратегии за търговия.

Пет години по-късно Robinhood вече струва 5,6 милиарда долара, като фирмата успя да привлече 363 милиона долара от инвеститори през май месец. В момента потребителите на приложението надхвърлят 4 милиона.

Самият Влад, както го наричат в Щатите, е роден в България, но напуска страната като дете през 1992 година заедно с родителите си. Те и двамата работят за Световната банка и настояват синът им да продължи да се развива във финансовия сектор.

Технологичната компания, създадена от българин, която вече струва $5,6 милиарда

Технологичната компания, създадена от българин, която вече струва $5,6 милиарда

Дружеството увеличи 4 пъти пазарната си капитализация само за година