На света живеят близо 8 милиарда души, но малко над 3 000 от тях са милиардери по данни към ноември 2022 г. Тази малка група хора притежават богатство от около 11,8 трилиона долара, което се равнява на около 11,8% от световния БВП.

Къде живеят тези милиардери? Графика, публикувана във Visual Capitalist, дава отговори. В нея са използвани данни от Forbes.

Изглежда милиардерите са много по-концентрирани в географско положение, отколко си мислим. От 195-те официално признати страни по света, само в 76 живеят милиардери. И дори в рамките на тези страни има огромни различия между броя на милиардерите.

Няма да се изненадате, че в Съединените щати са една от страните с най-много милиардери. Америка е дом на над 900 милиардери, като Илон Мъск е най-богатият от всички с богатство от над 191 милиарда долара през ноември 2022 г. Това го прави не само най-богатият милиардер в Америка, но и най-богатият човек в света.

Китай заема втора позиция в това отношение, като милиардерите, живеещи там са 400 души с общо нетно състояние от 1,45 трилиона долара. Най-богатият милиардер в Китай е основателят на компанията за напитки Nongfu Spring Шонг Шеншен, който преди известно време надмина Джак Ма.

За България данните сочат, че най-богатите ни съграждани за братята Георги и Кирил Домусчиеви, с по 1,9 милиарда долара всеки.

В южната ни съседка Гърция най-богатият човек е жена. Това е Вики Сафра, която е наследница на най-богатия банкер в света. Тя притежава над 7 милиарда долара.

Любопитен случай е руският милиардер Павел Дуров, който притежава богатството на стойност 15,1 милиарда долара. Той е един от основателите на чат приложението Telegram. През април стана ясно, че той е получил гражданство в ОАЕ.

Индустрии и сектори

Интересното е, че няма точно определена индустрия или сектор, в който да са тези милиардери. Изключение правят САЩ, където значителен брой милиардери са свързани с технологичната индустрия.

Интересно е да се отбележи, че някои държавни глави са милиардери и в много случаи може да са най-богатите хора в съответните страни. Но тяхното богатство често е държавна тайна, добре диверсифицирано и доста трудно за проследяване.

Снимка 599132

Източник: visialcapitalist

Мъже срещу жени милиардери

Една тенденция, която се откроява, е броят на мъжете спрямо жените милиардери. От 76-те милиардери в списъка само 7 са жени. Една от малкото жени с богатство, правещо я милиардер, е Риана. Тя е най-богата жена в Барбадос - нейното родно място. Певицата и бизнес дама притежава 1,4 милиарда долара.

Като цяло от 3311 милиардери по света само 12,9% са жени.Те обаче се увеличават според Forbes - списъкът за 2021 г. включва 328 жени, с 36% повече от 2020 г.