Въпреки строгите ковид мерки, ограниченията и новият вариант на коронавируса и тази година коледните базари отварят врати в навечерието на празника. За поредна година European best destinations прави класация на най-добрите коледни базари на континента. Ето кои са те:

1. Будапеща - Advent Feast at the Basilica

Това е най-красивият коледен базар в Будапеща. Повече от 100 занаятчии и готвачи предлагат предлагат своите изделия и ястия. Мястото може да се похвали с чудесен декор и светлинно шоу, което се прожектира всеки ден на фасадата на базиликата през последните години.

2. Базел

Всяка година Коледният базар в Базел е на подиума на любимите коледни базари в Европа. Базел се слави като един от най-красивите градове в Швейцария и си заслужава да се посещава всяка година. Не само добре запазеният Стар град е осветен в топлата коледна светлина, но дори обикновените магазини и фасадите светят в коледна украса.

Коледният базар е разположен точно в центъра на града и в сърцето на празнично украсения Стар град. На Мюнстерплац има великолепна коледна елха с орнаменти от известния декоратор Йохан Ванер.

3. Базарът в Мец

Снимка 381790

Източник: iStock

Всяка година френският град Мец се отличава със своя коледен базар. Той е смятан от мнозина за най-красивия коледен базар във Франция. Дестинацията привлича не само туристи, които търсят най-красивите коледни базари в Европа, но и дизайнери, художници и др. Тук може да се сдобиете с оригинални ръчно изработени подаръци и да опитате най-добрите меденки, греяно вино.

4. Виена

Разбира се, че топ 10 няма как да мине без коледния базар във Виена. Той е очаква посетители от средата на декември 2021 г. Обикновено от средата на ноември до Коледа най-красивите площади на Виена се превръщат в магически коледни базари. Ароматът на коледни сладки и горещ пунш създава чудесна атмосфера.

5. Монбелиард

Това е един от най-красивите коледни базари във Франция. Намира се във Франш-Конте (Източна Франция), а градът е добре известен със своето гостоприемство.

Монбелиард организира коледен базар като никой друг със 140 сергии, пълни с автентични и висококачествени продукти. Има и разнообразието от изкуства и занаяти, както и хорови изпълнения.

6.Крайова

Снимка 381789

Източник: iStock

Базарът в румънския град Крайова се изкачва в топ 10 на най-красивите коледни базари тази година. С цел спазване на мерките за социално дистанциране, община Крайова разпредели различните коледни събития, коледни базари, концерти, творчески работилници, щандове за храна на различни места в града. Те са свързани помежду си чрез светодиодни крушки. Това прави Крайова един от най-добрите коледни базари в Европа.

7. Трир

Коледният базар в Трир е един от най-красивите коледен базари в Германия.

Разположен е пред пред внушителната катедралата в Трир.

Коледният базар в Трир често се описва като "романтичен с прекрасна коледна атмосфера". Огромната селекция от вкусни специалитети като вина и занаяти привлича посетители от цял ​​свят.

8. Мадейра

Тук ще намерите голямо разнообразие от продукти, включително екзотични цветя, традиционни сувенири и разбира се типични за сезона деликатеси и напитки, които допринасят за коледната атмосфера.

9. Winter Wonders в Брюксел

Със своите 2,5 милиона посетители Winter Wonders е незабравимото събитие в края на годината в Брюксел.

От няколко години градът е една от коледните столици на Европа, заедно със Страсбург, Будапеща и Виена. Тук ви очакват великолепни звукови и светлинни

шоута на Grand-Place, ясла в реален размер, пързалка, много светлини и много изложби и много вкусотии.

10. Говоне, Италия

Селцето в Италия може с гордост да носи титлата на най-красивия коледен базар в Италия. Това събитие, създадено от ентусиасти, е най-важното коледно събитие в Италия

Намира се във винарския регион в Пиемонт - обект на световното наследство на ЮНЕСКО. През зимата цялото село Говоне се превръща във вълшебното царство на Дядо Коледа, с много културни и гастрономически атракции.

Има прекрасния коледен базар, с избрани занаятчии от цяла Италия. Има зона за улична храна и магазин за вино Magic Kingdom, където посетителите могат да намерят всички традиционни местни деликатеси.