Последният етаж на някой небостъргач в Лондон или Ню Йорк, стая, отрупана с картини и статуетки, масивно лъскаво и модерно бюро... Вероятно това изниква в главата на човек, като си представи кабинета на някой мастит бизнесмен. А колко мислите, че би струвал подобен офис – няколкостотин милиона или пък милиарда?

Bloomberg дава отговор на този въпрос, като класира най-скъпите семейни офиси в глобален мащаб. Трябва да се направи уточнението, че терминът семеен офис идва от английски – single family office (SFO) и се свързва с компания, която управлява капитала, инвестициите и бизнеса на едно семейство.

Според списъка на електронното издание, най-скъпите такива офиси, общо 50 на брой, са концентрирани в САЩ и Европа. Те се оценяват на стойност от 3 до над 150 млрд. долара, като някои от компаниите отчитат значително поскъпване през последните години.

Най-сериозно е то при CV Advisors, които са фирма за управление на инвестиции. Техният офис се намира в Маями и цената му се е вдигнала с 32% до 4,6 млн. долара от миналата година насам. Резултатът на друга компания от същия бранш – BBR Partners, също заслужава внимание. Техният офис е поскъпнал с 20 на сто за последната година и възлиза на 8,8 млн. долара.

През 2015 г. няма особена промяна на първите пет места в класацията. Първенец и тази година е британската банка HSBC със седалища в Лондон и Хонг Конг, оценявани на 160 млрд. долара. На второ място с една позиция нагоре в сравнение с 2014 г. е Citi Bank с офис в Ню Йорк, оценяван на 107,3 млрд. долара.

След него се нареждат офисите на компанията за финансови услуги Northern Trust в Чикаго, на фирмата за инвестиционни услуги Bessemer Trust в Ню Йорк и на конкурента им BNY Mellоn Weаlth Mаnаgement пак в същия град.

Вижте и останалите фирми, които влизат в класацията на Blооmberg:

Снимка 203953

Източник: Bloomberg.com