Около 4,5 милиарда души в световен мащаб използват някаква а социални мрежи- или около 57% от световното население. Това са наистина много потребители, като се има предвид малкия брой компании, които държат по-голямата част от най-популярните социални платформи в света. Meta (бившият Facebook) например има контрол върху четири от петте най-широко използвани платформи, показва графика на Visial Capitalist.

Кои са най-големите социални платформи в света според активните им потребители?

По-голямата част от потребителите на Meta идва от най-популярната й платформа, Facebook - гигантът на социалните мрежи в момента има около 2,9 милиарда потребители месечно по целия свят. Най-голям брой потребители на Facebook идва от Индия - почти 350 милиона. Втората по големина потребителска база са Съединените щати със 193,9 милиона потребители, а Индонезия е на трето място със 142,5 милиона.

Но Facebook не е единственият гигант в мрежата от платформи на Meta. WhatsApp има приблизително 2 милиарда активни месечни потребители, което го прави втората по големина платформа на Meta и третата по големина социална мрежа като цяло.

Значителният брой потребители на WhatsApp се намират отново в Индия, с приблизително 390 милиона потребители. В Бразилия също има голяма част от потребителите на WhatsApp - над 108 милиона.

Изглежда в момента Meta доминира в пейзажа на социалните мрежи с общо 7,5 милиарда месечни активни потребители във всичките четири платформи. Въпреки това, няколко други компании също достигат границата от един милиард месечни активни потребители във всичките си платформи.

След Meta се нарежда Tencent. Благодарение на трите си платформи - WeChat, Qzone и QQ той се нарежда на второ място след Meta. От трите WeChat в момента е най-популярен. Средно потребителите на WeChat изпращат около 45 милиарда съобщения на ден.

Следва Alphabet, която е в списъка благодарение на единствената си платформа - YouTube. Основана през 2005 г., платформата за видеа в момента има над 50 милиона създатели на съдържание, които споделят огромно количество собствено съдържание.

Зад Alphabet е Bytedance. Двете платформи Douyin и международния му аналог TikTok имат общо 1,6 милиарда месечни активни потребители. Въпреки че приложенията имат много прилики, те функционират като напълно отделни платформи, с различни регистрации, политики за съдържание и регулации.

От 2009 г. Facebook е забранен в Китай заради неспазване на правилата за цензуриране.Социалната платформа е блокирана и в Иран и Сирия по същото време.

През 2020 г. Тръмп се опита да въведе подобна забрана срещу TikTok, но заповедта беше спряна от федерален съд и в крайна сметка отменена от администрацията на Байдън година по-късно.

Въпреки различните забрани е ясно, че социалните мрежи медии са неделима част от живота и работата на много хора. Достъпът до интернет в световен мащаб продължава да се увеличава, а с това броят на потребителите на социални медии също ще расте.