Американските антитръстови служби могат да продължат делото си за "раздробяването" на Мета, компанията майка на Facebook, съобщава CNN Business, цитирайки решението на американския съд, "който нанесе удар на гиганта".

Решението позволява на федералните прокурори да продължат с опитите си да докажат твърденията си, че Meta е злоупотребила незаконно с монопол на пазара за социални медии и че нейните дъщерни дружества Instagram и WhatsApp трябва да бъдат отделени.

Meta може би ще бъде принудена продаде най-големия гиф доставчик за социалните мрежи

Meta може би ще бъде принудена продаде най-големия гиф доставчик за социалните мрежи

Facebook, или вече Meta, купи Giphy през май миналата година, за 400 милиона долара

Комисията за защита на конкуренцията на САЩ обвинява Facebook в монополно положение на пазара на онлайн мрежи. За да защити този монопол по нечестен начин, Facebook била купила и услугата за чат WhatsApp и платформата за снимки Instagram. Поради това регулаторът настоява придобиванията да бъдат отменени. Производството вероятно ще отнеме години.

Припомняме, че първоначалната жалба беше подадена през декември 2020 г. в края на мандата на президента Доналд Тръмп, но беше изменена под ръководството на новия ръководител на FTC Хан, която беше назначен от неговия наследник Джо Байдън.

"Същевременно в жалбата FTC се опитва ясно да очертае пазара на социалните мрежи. Според нея социалните мрежи са платформи, чрез които потребителите поддържат контакт с приятели и семейство и споделят публикации и преживявания в общо пространство", пише Bloomberg.

Въз основа на тази дефиниция FTC разглежда Twitter, YouTube и видеоплатформата Tiktok, например, в други категории, тъй като те са насочени повече към използването на съдържание, отколкото към лични връзки.

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Годината, в която всички се обърнаха срещу Facebook

Многобройните скандали най-сетне настигнаха Зукърбърг

Говорител на Meta коментира решението на съда така:

"Убедени сме, че доказателствата ще разкрият фундаменталната слабост на твърденията. Нашите инвестиции в Instagram и WhatsApp ги превърнаха в това, което са тези социални мрежи днес. Те са полезни за конкуренцията и за хората и бизнеса, които избраха да използват нашите продукт", заяви говорителят на Meta.

Съдебното дело е сред най-големите антитръстови случаи в квета и е сравнимо с делото срещу Microsoft Corp през 1998-а година.