Банките ще могат да спестят милиарди долари, използвайки технологии като автоматизация и изкуствен интелект, показва проучване на консултантската компания Accenture.

С технологии за автоматизиране на работните процеси или подпомагане на служителите на работното място, северноамериканските финансови институции могат да спестят повече от 70 млрд. долара до 2025 г., пише Markets Insider.

В цялата индустрия на финансовите услуги, която включва банкови, застрахователни и капиталови пазари, спестяванията могат да бъдат между 87 и 140 млрд. долара за същия период.

"Масовите социални и технологични промени създават редица заплахи и предизвикателства" за фирмите, предоставящи финансови услуги, пише Accenture. Но също създават "възможност за отключване на значителна стойност чрез нова работна сила, нови начини на работа и нови работни роли."

Банковият пазар в Европа губи над 60 000 работни места в следващите години

Банковият пазар в Европа губи над 60 000 работни места в следващите години

Ниските лихви и забавянето на растежа засягат печалбата на финансовите институции

Според проучването, до 2025 г. между 7 и 10% от задачите ще бъдат автоматизирани, което ще увеличи икономиите на разходи и производителност.

"Автоматизацията може да освободи часове, които след това да бъдат пренасочени към по-специфичните човешки умения и работа, носещи висока стойност, като иновации, взаимоотношения и удовлетвореност на клиента", се казва още в доклада. Според Accenture, това са и нещата, които ще генерират "значителна стойност" за организациите.

Повече от половината задачи, изпълнявани в момента от кредитни консултанти, лични финансови съветници, сътрудници и тези, занимаващи се с обслужването на клиенти, ще могат да бъдат автоматизирани или допълнени от технологиите до 2025 г.

Банки като Citigroup, Capital One и JPMorgan Chase вече използват изкуствен интелект за подпомагане на служителите или имат автоматизирани части от работните процеси.

Проучвания на Bloomberg сочат, че около 1,3 милиона финансови служители в САЩ ще загубят работата си до 2030 г. или ще бъдат преквалифицирани заради автоматизацията и това, че финансовите институции търсят начини да намалят разходите си.

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

И Morgan Stanley започва съкращенията на служители заради приближаващата рецесия

Банката ще освободи 1500 души с което се присъединява към Deutsche Bank, UniCredit и Societe Generale