Да станеш номер 1 доставчик на Балканите и то за световно известни компании в енергийния сектор е факт за българският завод за пластмасови детайли "Готмар" в гр. Съединение. Това е един от най-големите български партньори на германския концерн "Либхер".

Трите завода на световния гигант Либхер за закупили детайли от 76 българки фирми за 85 милиона евро през 2021 г. И трите предприятия на немската фамилна група са ситуирани в Тракия икономическа зона: "Либхер-Хаусгерете Марица" - за хладилници и фризери, "Либхер - Транспортейшън Системс Марица" - за производство на климатични системи за релсов транспорт и на охладителни модули за хладилни ремаркета и "Либхер Конкрийт Технолоджи Марица" - за бетоновози.

През 2021 г. от "Либхер-Хаусгерете Марица" отчитат над 1 милион произведени хладилници и фризери. За тях са използвани над 7 милиона детайла, доставени от "Готмар" EООД. Това е един от най-големите български партньори на германския концерн. Това съобщават от Сдружение Клъстер Тракия икономическа зона.

Община "Марица", ТИЗ и държавата ще строят завод за рециклиране на пластмаса

Община "Марица", ТИЗ и държавата ще строят завод за рециклиране на пластмаса

Марица ще е една от първите общини, която ще има подобно съоръжение на територията

Производственият асортимент е основно пластмасови детайли от вътрешността на хладилника, както и видимите повърхности, което означава производството и доставка на корпуси и бленди за чекмеджета за хладилници и фризери, плотове, компресорни ниши, които придържат компресора към хладилника и разнообразни видове услуги като различни видове печат (тампонен, сито и топъл печат) и асемблиране. Това обясни Кирил Меретев, който е ръководител проекти в "Готмар" и отговаря за съвместната работа на фирмата с Либхер.

Според ръководството на завода за пластмасови детайли в гр. Съединение успешното сътрудничество и усвояването на добри производствени практики "Готмар" успява да привлече и да създаде дълготрайни партньорства със световно известни компании в енергийния сектор, като компания става водещ доставчик на Балканите.

"През 20-годишното ни партньорство с концерна "Либхер", 2020 и 2021 години са производствения връх и на двете компании. Съвместната ни дейност има над 10 процентов годишен ръст в оборота през последните 3 години", конкретизират от българския доставчик.

В ход е една от последните инвестиции, която има възможност за метализиране на външни пластмасови детайли за по-високия клас продукти на фирма "Либхер", допълват още от "Готмар".

През 2020 г. Либхер стартира инициатива, с която доставчиците им стават и доставчици на матрици. През тези 2 години "Готмар" управлява проектите още от създаването на чертежа на детайла и през 2023 година започва проекти за инструменти, които ще бъдат детайли за новите поколения хладилници, обясняват от фирмата.

Квалификация на кадри

Германският концерн "Либхер" спомага и за квалификацията на кадрите. Още със стартирането на сътрудничеството през 2002 година екип от "Готмар" се обучава във фабриката на немската група в Оксенхаузен, Германия. За да може да отговори на потреблението на "Либхер", "Готмар" назначава 15 оператора през

2002 г. и четири години по-късно този екип вече е 70 души. Днес в периоди на пиково потребление от страна на "Либхер", доставчикът увеличава до сто и петдесет оператора.