На територията на община "Марица" ще бъде изграден завод за рециклиране на пластмаса. Това ще бъде съвместен проект между община "Марица", държавата и Тракия икономическа зона (ТИЗ). За изграждането на завода има два подходящи терена, обяви кметът Димитър Иванов.

Рециклирането няма да включва горене, а само натрошаване на пластмасовите изделия, смилането им с мелници и транспортиране на заготовката до заводи, където ще бъде извършена последна фаза на преработка. Според градоначалника изграждането на подобно съоръжение ще даде възможност на община "Марица" да не вдига такса смет, съобщиха от общината.

По думите на Иванов към момента се работи по съвместният проект между държавата, общината и ТИЗ и има готовност за проектиране на предприятието, което ще е в индустриалната зона.

Марица ще е една от първите общини, която ще има подобно съоръжение на територията, а селищната система е сред пионерите, по изграждане и пускане в експлоатация на модерна компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци.

Незаконното изхвърляне на отпадъци е проблем, с който община "Марица" се бори от дълго време, заявява Иванов. Освен близо 20-те населени места, на територията на селищната система, има много гори и земеделски земи, което затруднява контрола по отношение на нерегламентираните сметища.

ТИЗ пое ангажимента да е въглеродно неутрална до 2040 година и да предостави на компаниите зелена енергия, както и да реализира пилотен проект за производство на водород.

"Надяваме се всичко това да се превърне в новия начин за привличане на инвеститори в България", заяви основателя на ТИЗ инж. Пламен Панчев.

Milara International инвестира 20 милиона във фабрика за производство на 1000 е-камиончета годишно

Пловдивска компания инвестира 20 милиона във фабрика за производство на 1000 е-камиончета годишно

Българските електрически камиони ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници

Преди ден стана ясно, че България ще е и сред водещите производители на електрически камиончета. Електромобилът Sevic V500e е създаден в Пловдив и вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа. Българските електрически камиони ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници. Първите 500 бройки вече са факт и са предназначени за износ. Към тях има голям интерес от Западна Европа и САЩ.

Батерията на електрическите камиони позволява пробег от 150 - 300 км. и товаримост до 600 кг., като имат голямо приложение най-вече в търговията.

Компанията производител Milara International смята да построи нова фабрика за още 20 милиона, в която да се произвеждат близо 1000 броя електромобили годишно. 30 български общини също ползват електромобили на компанията.