България ще е сред водещите производители на електрически камиончета в близко бъдеще. Електромобилът Sevic V500e е създаден в Пловдив и вече е сертифициран от европейската автомобилна организация UTAC за движение по пътищата на Европа. Това става ясно от съобщение на Министерството на иновациите и растежа.

Българските електрически камиони ще се произвеждат изцяло с енергия от възобновяеми енергоизточници. Първите 500 бройки вече са факт и са предназначени за износ. Към тях има голям интерес от Западна Европа и САЩ.

Батерията на електрическите камиони позволява пробег от 300 км. и товаримост до 600 кг., като имат голямо приложение най-вече в търговията.

Намеренията на компанията производител Milara International са за построяване на нова фабрика за още 20 милиона, в която да се произвеждат близо 1000 броя електромобили годишно.

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

Проекти за 100 милиона лева реализира пловдивската "Тракия икономическа зона" през 2021-а

В следващите месеци там започва серийното производство на товарни електромобили

Около тридесет общини в България използват електромобилите на компанията, като финансират покупките си с европейски грантове. Сред тях е община Раковски например.

Sevic създава съвместно предприятие с Milara International през декември 2019 г. Milara е специалист в разработването на роботизирани технологии с локации в САЩ, Европа и Азия.

Milara International е основана през 2006 г. в Пловдив и вече над година и половина разработва и произвежда електрическите камиончета. Превозните средства ще са изцяло българско производство.

Производствените мощности са оборудвани с най-съвременни машини Mazak, които предлагат най-високо качество във всяка персонализирана част за V500e, казват от компанията Sevic. Средната цена на едно камионче е между 20 и 24 хиляди евро.

Компанията е водещ международен доставчик на решения за автоматизация на силициеви пластини за в САЩ, Европа и Азия. Портфолиото и включва производството на високотехнологични инструменти за обработка на силициеви пластини като модули за автоматизация (EFEM), манипулатори на силициеви пластини, сортиращи машини, роботи, подравняващи устройства и много други.