Пловдивската "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) ще реализира проекти на стойност от 100 милиона лева през настоящата 2021 година. Отново през следващите месеци ще започне и серийното производство на товарни електромобили там.

Това коментира изпълнителният директор на ТИЗ Пламен Панчев в интервю за BloombergTV България.

Конкретно товарните електромобили ще се правят в базата на компанията Milara International, която е специализирана в производството на роботи.

"Това са производства с висока добавена стойност, високотехнологични производства. Имаме автомобилна индустрия, имаме електрически компоненти и разширяване на логистиката, която продължава да ни води нови заинтересовани страни", обяснява той.

По неговите думи засега Milara International имат сключени договори за доставката на такива електромобили с четири общини в България, а в момента текат и преговори с "Български пощи" в тази посока.

"Ако изпитанията са успешни, през втората половина на годината ще станем свидетели как тези елетромобили ще извършват услуги в големите градове на България", допълва Панчев.

Междувременно от ТИЗ планират изграждането нов хъб в рамките на зоната.

"Предвиждаме създаването на хъб "Електромобилност". Имаме вече първия инвеститор и се надяваме, изграждайки добра обслужваща инфраструктура в този нов индустриален проект, да реализираме в следващите 1-2 години три високотехнологични производства там", посочва още Пламен Панчев.

Той допълва, че в момента се водят разговори с инвеститор в областта на мехатрониката, който може да инвестира 80 милиона евро в производството си.