Американската компания Disney планира да въведе замразяване на наемането на нови служители, както и да предприеме съкращения на работни места, съобщава CNBC, цитирайки вътрешна информация, изпратена до ръководителите на шоубизнес гиганта.

"Ние ограничаваме добавянето на нов персонал чрез целенасочено замразяване на наемането", е написал главният изпълнителен директор Боб Чапек в бележка до ръководителите на подразделенията, изпратена в петък и получена от CNBC.

"Наемането на малка подгрупа от най-ключовите и критични позиции, движещи бизнеса ни, ще продължи, но всички други позиции се замразяват. Вашите ръководители на сегменти и екипи по човешки ресурси имат по-конкретни подробности за това как това ще се приложи към вашите екипи".

Disney+ тръгва в България и (може би) на български

Disney+ тръгва в България. Какво ще предлага и на каква цена?

Родните абонати ще имат достъп до оригиналното съдържание на Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic и Star, събрани на едно място

Той добавя, че: "Disney ще разгледа всеки възможен начин, за да намали разходите", като за целта са възможни и доста съкращения. Към днешна дата компанията има приблизително 190 000 служители.

Чапек е казал на ръководителите на различните екипи, че бизнес пътуванията също трябва да бъдат ограничени само до важни пътувания. А работните срещи трябва да се провеждат виртуално колкото е възможно повече.

"Работна група за структурата на разходите"

Тя ще се състои от главния финансов директор на Disney Кристин Маккарти, главния съветник на компанията Хорасио Гутиерес и от изпълнителния директор Боб Чапек.

"Напълно съм наясно, че това ще бъде труден процес за много от вас и вашите екипи", пише Чапек и допълва, че компанията "просто трябва да вземе тези трудни и неудобни решения".

Акциите на компанията паднаха рязко в сряда миналата седмица, достигайки ново 52-седмично дъно, преди да се възстановят по-късно.

Услугите за стрийминг на Disney загубиха $1,47 милиарда през последното тримесечие

Това е повече от два пъти загубата на звеното спрямо предходната година. От компанията се надяват, че загубите ще се подобрят през 2023 година, а Чапек обеща стриймингът да излезе на печалба до края на 2024 година.

Други големи медийни и развлекателни компании, включително Warner Bros, Discovery и Netflix, също съкратиха работни места тази година.

Ръстът на стрийминга и увеселителните паркове увеличи резултатите на Disney до $21,82 милиарда

Ръстът на стрийминга и увеселителните паркове увеличи резултатите на Disney до $21,82 милиарда

През лятото Disney+ стартира и в България