Две български компании се нареждат сред най-бързорастящите в IT-сектора в Централна и Източна Европа, показва последният доклад на Deloitte "Technology Fast 50" за 2017 г. В класацията влизат Titan Gate и Accedia на 16-та и 26-та позиция съответно.

Titan Gate, която започна като издател на технологичния сайт PhoneArena.com, записва ръст на печалбата от 802% през периода 2013 - 2016 г. и влиза за първи път в престижната класация. Увеличението се дължи на новия проект PubGalaxy - платформа, която позволява на издателствата да привличат качествена реклама и да оптимизират печалбата си чрез технология и насочване от специалисти.

Тя е създадена първоначално, за да помогне на компанията да увеличи своите приходи от реклама на сайта PhoneArena, а по-късно екипът решава, че може да пусне продукта си и за други издателства, обяснява изпълнителният директор Пресиян Каракостов.Другата българска компания е Accedia. Тя предлага IT услуги, разработване на IT решения и аутсорсинг на софтуерна разработка както за малки и средни предприятия, така и за големи компании. Тя има офиси в София, както и в Пало Алто. Accedia се нарежда на 26 място с ръст за периода от 495 процента.

Компанията работи в над 12 страни на четири континента с водещи банки и застрахователи и стана част от класацията на Fortune за 100-те IT компании и иновативни технологични стартъпа.

Средният ръст на всички компании в класацията е 1 127%. На първа позиция тази година застава чешката Kiwi.com, която помага на потребителите да намерят евтини самолетни билети. Ръстът й е 7 165%. На второ място е класирана литовската Deeper, която произвежда "умна" потребителска електроника. В хит се превърна безжичния й "умен" сонар за рибовол. Трети са Prusa от Чехия, които специализират в триизмерното принтиране.

В класацията най-голям е броят на компаниите от Чехия - цели 19. Осем са от Хърватия, а шест от Литва. Съседна Румъния е включена с три фирми.

Миналата година в класацията влезе само една българска компания - Булпрос Консултинг АД, която създава и разработва софтуерни продукти, предоставя облачни услуги, разработва уеб и мобилни приложения.