Американският онлайн гигант Amazon е използвалл редица незаконни стратегии за увеличаване на печалбите на своята империя за онлайн търговия, включително алгоритъм, който е повишил цените, плащани от домакинствата в САЩ, с над $1 милиард.

Това твърдят експертите от Федералната търговска комисия на САЩ - FTC, цитирани от Reuters.

През септември срещу компанията е подаден иск от страна на Федералната търговска комисия, но много подробности оставаха скрити до 2 ноември, когато в Окръжния съд на САЩ в Сиатъл публикува редактирана версия на иска.

Снимка 590860

Източник: iStock

Тайният алгоритъм

Amazon, която има 1 милиард артикула в своя онлайн супермаркет, е създала таен алгоритъм с вътрешно кодово име Project Nessie, за да идентифицира конкретни продукти, за които прогнозира, че други онлайн магазини биха последвали евентуално увеличение на цените от нейна страна.

Amazon използва проекта, за да извлече повече от един милиард долара директно от джобовете на американците", казват от FTC.

Най-големият по оборот онлайн търговец в света Amazon наема  250 000 служители

Най-големият по оборот онлайн търговец в света наема 250 000 служители

Гигантъте вторият по големина частен работодател в САЩ

Говорителят на Amazon Тим Дойл от своя страна твърди, че "комисията грубо и погрешно описва инструмента за ценообразуване, като освен това компанията е спряла да го използва преди няколко години".

"Amazon започва да тества алгоритъма за ценообразуване през 2010 година, защото иска да провери дали други онлайн търговци на дребно следят нейните цените и да повиши цените на продукти, които вероятно ще бъдат следени от конкурентите", пише в жалбата.

След като външните търговци на дребно наистина започват да следват или да увеличават собствените си цени, Amazon започва да продава продукта на още по-завишена цена, което в крайна сметка води до свръхпечалба от $1 милиард.

Amazon инвестира $4 милиарда в Anthropic - конкурент на създателя на ChatGPT

Amazon инвестира $4 милиарда в конкурент на създателя на ChatGPT

Двете компания заявиха, че занапред ще бъдат в стратегическо сътрудничество