Десет авиационни компании трябва да изпробват мерките за безопасност, предложени от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), за да предотвратят разпространението на Covid-19, след като летищата и авиокомпаниите отново се отварят след пандемията.

EasyJet, Wizz Air и парижкото летище "Шарл де Гол" са сред авиокомпаниите и летищата, които са подписали указанията за здравна безопасност, написани от EASA и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, пише CNN.

Насоките предлагат спазването на социално дистанциране, когато е възможно, носенето на медицинска маска за лице от момента на пристигането на летището до края на пътуването и честото миене на ръцете. Освен това в терминалните сгради ще бъдат допускани само пътници с билет за пътуване като форма на допълнителна протекция.

"България Еър" възстановява честотата на полетите си между София и Варна

"България Еър" възстановява честотата на полетите си между София и Варна

След 10 юни авиокомпанията ще увеличи броя на полетите си между двата града, добавяйки и трета честота в удобен следобеден час

Насоките обаче не изискват от авиокомпаниите да налагат социално дистанциране на борда или да премахват средните седалки в салоните.

Пътниците се насърчават да не пътуват, ако появяват някои от симптомите на вируса като треска, кашлица, внезапна загуба на обоняние или задух.

Airlines for Europe - търговска асоциация на авиокомпаниите, заяви по-рано през май, че въздухът в кабините е съпоставим със стерилната среда на болничен операционен салон, защото по-голямата част от самолетите са оборудвани с ефективни въздушни филтри.

Може ли да се спазва социално дистанциране в самолетите?

Може ли да се спазва социално дистанциране в самолетите?

Една нова идея

Групата, която обединява компаниите, превозващи 720 милиона пътници годишно, твърди, че премахването на средното място за подпомагане на социалното дистанциране "е ненужно и неефективно като допълнителна защитна мярка" и "не е приложимо за индустрията на въздушния транспорт".

Летището в Брюксел, което също участва в изпитанието за безопасност, вече инсталира бордюрни термокамери извън сградата на терминала, за да открива пътници с висока температура или всеки, който не носи маска за лице.

В изявление изпълнителният директор на летището в Брюксел Арно Фейст заяви, че съоръжението "се подготвя активно за очаквано увеличение на пътническия трафик, веднага след като отново се отворят вътреевропейските граници".

Летището също е реорганизирало начина, по който пътниците се редят на опашка в зоните за регистрация. Има повече охранители, които да помагат на хората, като честотата на почистване е увеличена. Използва се специална UV-дезинфекцираща технология за почистване на колички, както и оборудвани с дезинфектанти роботи за почистване на пода.

Скоро полетите по един от най-натоварените самолетни маршрути в света ще струват едва $12

Скоро полетите по един от най-натоварените самолетни маршрути в света ще струват едва $12

От авиокомпанията, която ги извършва, твърдят, че и при такива цени ще успеят да покрият разходите си