Един от големите работодатели в София - IT компанията за предоставяне на аналитични решения и управление на данни Experian, официално отвори новия си офис в столицата. Той се намира в завършената наскоро бизнес сграда Space Tower, където вече се е преместил целият екип на компанията от над 1000 души. Преди това фирмата беше разположена в два по-малки офиса в Megapark.

"Новото място, в което се намираме, има за цел да ни помогне да стимулираме таланта на хората ни", заяви Петър Бънков, който е оперативен мениджър за Experian в България, на пресконференция.

Петър Бънков, Джим Фик и Дейвид Палмери от компанията

Петър Бънков, Джим Фик и Дейвид Палмери от компанията

"Офисът ни е разположен на 11 600 квадратни метра площ, като разполагаме с 41 стаи за срещи, по-малки зали, зони за релакс, както и иновативен хъб", обясни той. Също така към него има 150 паркоместа.

Experian е единственият наемател на всички 9 етажа в бизнес сградата, като там работят над 1000 служители. Инвестицията на компанията в новия офис е в размер на 5 милиона долара, като основната част от тях са използвани за закупуване на оборудване и вътрешен интериор.

Experian мести над 950 служители в нов офис в София

Един от големите столични работодатели се мести в нова сграда

Тя ще има площ от 10 000 кв. м. и ще може да приеме до 1 200 души

Офисът има капацитет за до 1400 души, но по думите на Бънков от ръководството все още не са си поставили конкретни цели за допълнително разширяване на екипа.

За последните няколко години в българската фирма са били наети около 200 души преди преместването в Space Tower.

"За нас в момента основната задача е не да увеличим толкова количеството. Сега нашата цел е да вдигнем много качеството и да се превърнем в един от световните лидери в нашия сегмент", посочи Бънков.

"През последните 3 години Experian България постигна впечатляващо разрастване на екипа си, като за този период броя на заетите беше удвоен", заяви от своя страна Джим Фик, който е ръководител на глобалните операции в групата.

Петър Бънков допълни още, че сградата на булевард "Цариградско шосе", разположена до магазин "Метро" срещу "Интер Експо Център", е и една от малкото у нас, сертифицирана за устойчивост на околната среда. Един от примерите в тази посока са изградените зелени стени по външната и вътрешната фасада на Space Tower.

Сградата на Experian е готова предсрочно

Сградата на IT гиганта Experian за 1200 служители е готова предсрочно (СНИМКИ)

Space Tower е най-новият бизнес център в София

Работата по новата бизнес сграда в София започна през 2017 година и приключи предсрочно в началото на тази. Experian ще бъде дългосрочен и единствен наемател в нея, но историята на компанията у нас започва много по-рано.

Международната компания присъства в България от 2004 година като тогава за нея работят под 10 служители. От всички над 1000 души днес най-голям дял имат разработчиците, които са повече от 400 души.

Офисът в София е главният за региона и един от големите за компанията в глобален мащаб. Тук е позициониран над 20% от аналитичния капацитет на Experian. В глобален мащаб фирмата работи на 39 пазара.