Experian съвсем скоро ще се премести в нова сграда. Компанията, заета в сферата на информацията и данните с клиенти от ранга на American Express, Barclays, Yahoo!, Hilton и много други вече дава работа на над 950 служители в България.

Новата сграда ще се намира на бул. "Цариградско шосе" 7-11 в близост до магазина METRO Cash & Carry и Capital Fort.

Зданието ше бъде на 9 етажа и ще бъде с площ 10 000 кв. м. Предвидени са около 1 200 работни места, разказа пред Money.bg Петър Бънков, оперативен мениджър на Experian за България. Благодарение на гъвкавите възможности за работно време, сградата ще може да приеме до 1 400 служителя.

Experian, която до момента се намира в Megapark в близост до The Mall, ще се нанесе в новата сграда чрез дългосрочен наем. Сред най-любопитните моменти в зданието, чрез което от компанията се надяват да привлекат и нови висококвалифицирани служители, е т. нар. innovation hub на последния етаж на сградата.

Очаква се сградата да бъде готова около април месец 2019 година.

Именно бързото разрастване в последните години е причина за преместването. Компанията отваря офис в София през далечната 2004 с едва трима-четирима служители, като всяка година оттогава ръстът е двуцифрен. Днес броят им е над 950, а до края на годината те ще станат 1 000. От тях 30-та са от други страни, включително от Малайзия.

Една трета от служителите им са програмисти, а голяма част от останалите са фокусирани върху анализ на данни. Българският екип обаче може да се похвали, че основната развойна дейност за цялата компания, която работи в 37 държави по света и има над 16 000 служители, се извършва именно от софийския офис.

Офиси на Балканите има и в Букурещ и Атина, но този в София е главният за региона. От него идват и 78 процента от приходите в региона.

Следващият голям проект, по който компанията работи, е за одобрение за кредити в реално време. Experian е в партньорство с пет водещи български банки, като имената им не бяха съобщени.

През годините Experian България развива продукт за кредитен рейтинг, комбинирайки Big Data с аналитични модели, предотвратяване на измами и автоматизация на процеси.

"Приносът на българския екип към бизнеса на компанията е значим," коментира Стийв Вагнер, глобален изпълнителен директор на Experian Decision Analytics, който бе на посещение в България.

"Разработването на иновативни продукти и предоставянето на първокласни услуги за нашите клиентите са в основата на успеха ни както в българския офис, така и по целия свят."

Вчера компанията обяви и финансовите си резултати, отчитайки 7 процента ръст на приходите за шестте месеца до 30 септември до $2,36 милиарда. Листната в Лондон компания обаче отчита спад на печалбата преди данъци от 5% до $470 милиона заради валутни проблеми в Бразилия.