Кафето, което е една от най-популярните напитки в света, а и у нас, вече ще се произвежда в по-големи количества в България. Дъщерното дружество на нидерландската компания Jacobs Douwe Egberts (JDE), намиращо се в гр. Костинброд - JDE Jacobs Douwe България, има амбицията тази година да произведе с около 25% повече кафе, отколкото през 2023 година. Това съобщи Иван Иванов, директор на фабриката в Костинброд, при представянето пред медии работата на новата линия за производство на кафе, инвестицията в която (вкл. машини, оборудване и сграда) е в размер на общо 5 млн. евро.

Кафето на зърна от двата основни сорта - "Арабика" и "Робуста", се докарва във фабриката в Костинброд в чували, където се изпича, смила и пакетира в различни опаковки и за различни пазари. Компанията JDE, която е един от лидерите при производството на кафе в света, произвежда общо над 80 продукта от кафе. А българското дружество на компанията - 18 продукта. И тези продукти се пласират не само на българския пазар, а и в още 18 европейски страни, вкл. Турция и Украйна.

Във връзка с въпроси на Money.bg, Иван Иванов посочи, че около 90% от изпеченото кафе в Костинброд се меле, а останалото се пакетира на зърна. Фирмата има и склад, чийто обем позволява готовото пакетирано кафе да престои там до два дни, преди да се превози към магазини в страната или за чужбина. Що се отнася до доставките на опаковки - картонените са от фирма в Пазарджик, а от фолио - внос от Гърция и Турция.

Прогнозират сериозно поскъпване на кафето в световен мащаб

Прогнозират сериозно поскъпване на една от най-популярните напитки в света

За какво Nestle обеща да отдели 1 милиард долара

При формирането на цената "на дребно" на пакетираното кафе, по думите на директора на фабриката в Костинброд, трябва да се има предвид, че 80% от нея идва от цената на суровината, т.е. кафето, и 10% - от цената на опаковката. А както е известно, цените на кафето в световен мащаб растат.

В предприятието JDE Jacobs Douwe България работят общо около 100 човека. Електроенергията с която то работи е изцяло от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като 12% от нея се осигурява от монтираните от фирмата соларни панели. 78% от използваните опаковки за кафе са годни за втора употреба или за рециклиране.

Продажбите на компанията JDE за 2023 г. възлизат на общо 8,2 млрд. евро. Над половината от тях, т.е. 4,72 млрд. евро, са реализирани в Европа. JDE присъства на общо 39 пазара в света. За 2023 г. спрямо предходната година, компанията като цяло има ръст на продажбите от 4%.