Разтворимото кафе може да поскъпне заради сушата в Бразилия. Поскъпването на една от най-популярните напитки в света заради този станал вече глобален проблем прогнозираха експерти, интервюирани от Bloomberg.
Заради липсата на дъжд и високите температури, реколтата от сорт робуста ще намалее с 15-20%, казва Едимилсон Калегари, генерален директор на бразилската зърнена кооперация Cooabriel.
Ако прогнозата се сбъдне, производството на евтиния сорт кафе, което има по-богат и по-горчив вкус от арабика, ще бъде под 20 милиона торби, което е рекордно ниско количество от 2020 г. насам.
Заради сушата цените на пазарите за кафе вече започнаха да се покачват, коментира анализаторът от компанията StoneX Фернандо Максимилиано. Фючърсите на кафето сорт робуста през 2023 г. поскъпнаха с 42%.
Освен Бразилия, вече се сблъска с негативното влияние на природния феномен Ел Ниньо (който предотвратява образуването на дъждовни облаци) и вторият по големина производител на кафе - Виетнам. Сушата в Еспирито Санто (щат в Източна Бразилия) стана толкова тежка, че местните власти обявиха извънредно положение.
Потреблението на вода в региона беше ограничено, за да се предотврати недостига й за питейни нужди, а напояването на площите във фермите е разрешено само през нощта.
През август дойдоха първите предупреждения на експертите за проблеми на световния пазар на кафе. Така засилването на океанското течение Ел Ниньо, което затопля повърхността на водата в екваториалната част на Тихия океан, ще доведе до още по-голямо намаляване на производството на кафе в Индонезия през 2024-2025 г. От неблагоприятните природни условия са потърпевши и фермерите от основните региони за производство на робуста, на остров Ява и части от остров Суматра. Според прогнози на американски метеоролози, вероятността от засилване на сушата в Индонезия в края на тази година се оценява на 95%.
Най-големият производител на храни в света, швейцарската компания Nestle, обеща да отдели 1 милиард долара, за да спаси кафето от последствията от изменението на климата. По-конкретно, на фермерите, наред с други неща, ще предложат обучение в най-добрите техники за засаждане на култури при екстремни метеорологични условия и избор на сортове, които са устойчиви на болести и глобалното затопляне.