Разтворимото кафе може да поскъпне заради сушата в Бразилия. Поскъпването на една от най-популярните напитки в света заради този станал вече глобален проблем прогнозираха експерти, интервюирани от Bloomberg.

Заради липсата на дъжд и високите температури, реколтата от сорт робуста ще намалее с 15-20%, казва Едимилсон Калегари, генерален директор на бразилската зърнена кооперация Cooabriel.

Ако прогнозата се сбъдне, производството на евтиния сорт кафе, което има по-богат и по-горчив вкус от арабика, ще бъде под 20 милиона торби, което е рекордно ниско количество от 2020 г. насам.

Колко поскъпна кафето в ЕС за година

Колко поскъпна кафето в ЕС за година

В коя страна поскъпването е най-голямо

Заради сушата цените на пазарите за кафе вече започнаха да се покачват, коментира анализаторът от компанията StoneX Фернандо Максимилиано. Фючърсите на кафето сорт робуста през 2023 г. поскъпнаха с 42%.

Освен Бразилия, вече се сблъска с негативното влияние на природния феномен Ел Ниньо (който предотвратява образуването на дъждовни облаци) и вторият по големина производител на кафе - Виетнам. Сушата в Еспирито Санто (щат в Източна Бразилия) стана толкова тежка, че местните власти обявиха извънредно положение.

Потреблението на вода в региона беше ограничено, за да се предотврати недостига й за питейни нужди, а напояването на площите във фермите е разрешено само през нощта.

Кафето сорт "Робуста" - с най-голямо поскъпване от 12 години

Най-популярният сорт кафе - с най-голямо поскъпване от 12 години

Най-големият му производител е Виетнам

През август дойдоха първите предупреждения на експертите за проблеми на световния пазар на кафе. Така засилването на океанското течение Ел Ниньо, което затопля повърхността на водата в екваториалната част на Тихия океан, ще доведе до още по-голямо намаляване на производството на кафе в Индонезия през 2024-2025 г. От неблагоприятните природни условия са потърпевши и фермерите от основните региони за производство на робуста, на остров Ява и части от остров Суматра. Според прогнози на американски метеоролози, вероятността от засилване на сушата в Индонезия в края на тази година се оценява на 95%.

Най-големият производител на храни в света, швейцарската компания Nestle, обеща да отдели 1 милиард долара, за да спаси кафето от последствията от изменението на климата. По-конкретно, на фермерите, наред с други неща, ще предложат обучение в най-добрите техники за засаждане на култури при екстремни метеорологични условия и избор на сортове, които са устойчиви на болести и глобалното затопляне.

Очертава се недостиг на кафе в света?

Очертава се недостиг на кафе в света?

Заедно с нарастването на търсенето на кафе се повишават и цените му