Запасите от кафе в Бразилия - която е най-големият износител на кафе на зърна в света - може да достигнат исторически минимум до идната пролет. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се да думите на Силас Бразилейро, ръководител на Националния съвет по кафето в страната. Основната причина за тази мрачна прогноза е настъпилата суша в Бразилия.

По оценка на Бразилейро, до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 млн. броя чувала (всеки с тегло 60 кг). В същото време, а най-комфортното ниво би било 9-12 млн. броя чувала.

"Запасите сега са толкова малки, че дори при добра реколта през следващата година, Бразилия вероятно ще се затрудни да се справи с търсенето в света. Нуждаем се само от дъжд", казва Нелсън Карвалаес, член на борда на групата на износителите Cecafe.

Цената на кафето продължава да расте на фона на намаляващите запаси

Цената на кафето продължава да расте на фона на намаляващите запаси

Търсенето ще изпреварва предлагането

Междувременно търсенето на кафе в света продължава да расте. По данни на изследователския център hEDGEpoint Global Markets, потреблението на кафе на зърна през тази година се е увеличило с 1,5%, а през миналата година - с 2%.

Заедно с нарастването на търсенетона кафе се повишават и цените му. Агенцията отбелязва, че цената на фючърсите за кафе сорт "арабика" в Ню Йорк е нараснала с 11% на годишна база и анализаторите смятат, че този процес ще продължи.

"Цените на кафето в световен мащаб ще продължат да растат и несигурността относно доставките от Бразилия е една от основните причини за това", коментира Гилхерме Мория, старши икономически анализатор в холандската банка Rabobank.

Ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще, пише Bloomberg. Това означава, че очакванията са през следващите месеци сушата в Бразилия да се увеличи, а Колумбия - вторият по големина доставчик на кафе в света, напротив, може да очаква прекалено много дъждове. Неблагоприятно време застрашава и реколтата от кафеените плантации в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

В края на 2021 г. цената на кафето на борсата се покачи до почти 10-годишен връх