Световните резерви на кафе достигат до най-ниското ниво от над две десетилетия, а доставките спадат на фона на високите разходи и няма изгледи ситуацията да се промени скоро. Намаляващите резерви ще държат цените на кафето до рекордни нива.

Запасите от висококачествения сорт кафе арабика, любими на вериги като Starbucks например, възлизат на около 64 милиона килограма, според данни на ICE Futures в САЩ, цитирани от Bloomberg. Това е най-ниското ниво на резерви от февруари 2000 г.

Запасите на кафе намаляват от септември насам. Причината е все по-големите разходи за доставка и неблагоприятното време, което сви производството в най-големият производител и износител в света Бразилия.

Намаляването на запасите е проблем, защото държавите ще използват резерви, търсенето ще изпреварва предлагането и това ще доведе до по-високи цените.

Миналата година на бе неблагоприятна за най-големият производител на кафе в света Бразилия.Голяма част от реколтата беше съсипана заради студеното време, което доведе до покачване на фючърсите на кафето до най-високите нива от близо десетилетие насам.

Производството на кафе вече унищожава планетата

Производството на кафе вече унищожава планетата

То води до обезлесяване и използване на огромно количество вода и енергийни ресурси

Фючърсите на кафето арабика през юни скочиха най-високото си ниво от 2014 г. досега. Цената на стоката е нараснала с невероятните 60% през януари - юни.

Бразилия претърпя невиждана суша по-рано тази година, както и слани в ключови насаждения в Минас Жерайс, която произвежда 70% от зърната арабика в страната.

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

В края на 2021 г. цената на кафето на борсата се покачи до почти 10-годишен връх