Кафето е една от най-консумираните напитки в света, но нарастващото търсенето заплашва "здравето" на планетата. Природозащитници и учени вече гледат в посока на търсене на други по-устойчиви и щадящи за планетата начини за производство на кафе.

"Голяма част от кафето преминава през процес на мокро смилане, който използва значителни количества сладка вода за отстраняване на пулпата и измиване на кафето. След това кафето се суши, пече, транспортира и приготвя - процеси, за които се използва енергия", казва от Центъра за устойчиви земи и води в Conservation International, пише CNBC.

През последните 30 години нарастващото търсене на кафе води до 60% увеличение на производството, според Международната организация за кафе. Увеличеното производство на кафе обаче унищожава планетата - води до обезлесяване и използване на огромно количество вода и енергийни ресурси.

Бразилия е най-големият производител на кафе в света. Странaта отбеляза, че обезлесяването на тропическите гори на Амазонка достигна 15-годишен връх, според доклад, публикуван от Националния институт за космически изследвания на Бразилия.

Приблизително 13 235 квадратни километра (колкото 2 429 футболни игрища) са унищожени между август 2020 г. и юли 2021 г., което представлява увеличение от 22% спрямо предходната година.

140 литра вода са необходими за производството на само 125 милилитра кафе, според Water Footprint Network.

Индустрията е и уязвима към изменението на климата. Само тази година в Бразилия имаше замръзване, суша през юни, което бе причина цените на кафето арабика да достигнат седемгодишен връх.

Експерти прогнозират, че цените ще продължат да се покачват "предвид настоящата нестабилност на световните пазари и несигурността около производството на доминиращите производители на кафе през следващата година.

Това е причината учени от Финландия да се опитват да измислят отгледана в лаборатория алтернатива на кафе - но технологията за производството му все още е много скъпа.

Техническият изследователски център на VTT във Финландия успешно произведе кафе клетки в биореактор чрез клетъчно земеделие. Кафето което се отглежда в лабораторията на изследователския център, намалява опасността от обезлесяване и процесът изисква много по-малко вода и то не питейна.

Друго предимство е, че кафето може да се произвежда по всяко време при контролирани условия на температура, светлина и кислород.

Програми като тези на World Coffee Research and Conservation International имат за цел да отговорят на нарастващото глобално търсене на кафе чрез увеличаване на производството.

Междувременно от 12,5 милиона дребни производители на кафе, най-малко 5,5 милиона души живеят под линията на бедност от 3,20 долара на ден, според организация с нестопанска цел Enveritas.