Милиони хора по света не могат да си представят живота си без кафе. Близо 10 милиона тона кафе се консумират всяка година по света, т.е. приблизително 2,25 милиарда чаши на ден.

Популярната напитка обаче е застрашена, поради изменението на климата: кафееното растение е много капризно и зависи от температурите. В преследване на най-добрия вкус, фермерите местят плантациите все по-високо в планините, изсичайки гори. При тези темпове, до средата на века огромни земеделски площи могат да станат неизползваеми.

Ако не се вземат мерки, глобалното затопляне може да остави света без кафе и милиони хора - без препитание. Какво може да е развитието на ситуацията, обобщава "Лента.ру", на основата на данни и мненията на експерти.

Кафето е важна част от съвременния начин на живот и една от най-изнасяните растителни култури в развиващите се страни. В индустрията работят над 125 милиона души, а световният пазар на кафе възлиза годишно на над 19 милиарда долара. Териториите, където се отглеждат кафеени дървета, се наричат "​​пояс на зърната" и включва повече от 50 държави. Най-големите производители на кафе са Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и Индонезия.

По-голямата част (60%) от световното предлагане на кафе идва от дребни фермери. Основната част от произвежданото в света кафе е сорт "арабика" (до 70%), останалото е по-евтината "робуста" и диви сортове, които не се отглеждат в индустриален мащаб. Кафените дървета са много капризни, а първокласните сортове растат изключително на височина от 900 до 2000 метра над морското равнище. Влажността и температурата влияят на добива и качеството: дори промяна от половин градус се отразява на вкуса и аромата на продукта.

Изследователи от университета в щата Монтана (САЩ) са стигнали до заключението, че вкусът на кафето започва да се променя: сега насажденията са разположени на по-голяма надморска височина от преди, дърветата получават твърде много светлина и това влошава свойствата на напитката. "Условията на отглеждане влияят на вкуса на кафето, той на свой ред влияе на интереса на потребителите към него, което в крайна сметка се отразява финансово на фермерите, които го отглеждат."

До 2050 г. експертите очакват търсенето на кафе да се удвои, докато изменението на климата оказва все по-голямо въздействие върху пазара. Учените смятат, че до средата на века площите, подходящи за отглеждане на кафеени дървета, ще намалеят наполовина. Друг проблем е, че кафето остарява твърде бързо при високи температури и има по-лош вкус, отколкото би следвало.

За да получат по-качествени зърна кафе, фермерите трябва да преместят насажденията на по-високо място, а за да обработват нови площи, те трябва да унищожат гори. От своя страна, масовото обезлесяване ускорява затоплянето на климата, така че процесът върви на цикли и все още няма изход от този порочен кръг.

Масов стрес на пазарите на кафе

Климатичните условия се отразиха и на световния пазар на кафе. В края на 2021 г. цената на кафето на борсата се покачи до почти 10-годишен връх (2,46 долара за паунд), като само цената на "арабика" се повиши с 80%. Имаше няколко причини за резкия скок: производството в Бразилия падна поради сушата, а сланите застрашиха реколтата през следващия сезон.

Пазарната несигурност е свързана и с някои страни износителки. Например Етиопия, родното място на "арабика", сега е на ръба на гражданска война поради политическа криза. Във Виетнам производството може да бъде засегнато от огнище на коронавирус и така няма да има кой да прибере реколтата.

На свой ред колумбийските фермери (Колумбия е втората страна по износ на кафе на световния пазар) решиха да отложат продажбата на своите продукти, в очакване на по-високи цени. През 2021 г. не са доставили около милион чували зърно, което е 10% от цялата реколта.

Глобалната криза в логистиката също се наслагва върху трудностите на световния пазар на кафе: на фона на скок в търсенето, търговски дисбаланс и недостиг на транспортни контейнери, цените на транспорта скочиха значително. Поради нестабилността, доставчиците започнаха да купуват кафе с марж, което оказва натиск върху цените. Нов скок на цените на кафето се очаква през първото тримесечие на 2022 година - с 15-25%.